Comisia Europeană propune o nouă legislaţie comunitară pentru supravegherea pădurilor prin sistemul de satelit Copernicus

Comisia Europeană propune o nouă legislaţie comunitară pentru supravegherea pădurilor prin sistemul de satelit Copernicus. Statele membre pot utiliza sistemul pentru a face planuri pe termen lung, iar Comisia va putea verifica dacă datele transmise de ţările membre corespund cu realitatea. Este un punct de pornire şi pentru limitarea tăierilor ilegale. Corespondentul RRA Bogdan Isopescu are detalii de la Bruxelles.

Reporter: Datele trimise Comisiei vor putea fi centralizate mai ușor și pot reda situația reală a pădurilor europene. În acest fel, anumite fenomene pot fi observate mai bine și în timp real, nu doar statele membre, ci și de Comisie, cum ar fi tăierile ilegale, exploatările incorecte sau fenomene naturale care pun pădurea în pericol. Comisarul european Virginijus Sinkevičius spune că România are deja avantajul implementării sistemului SUMAL.

Virginijus Sinkevičius: Dezvoltând sistemul SUMAL, România va monitoriza nu doar starea fizică a pădurilor, ci și activitățile economice din pădure. Aici, România va avea un avantaj când SUMAL va fi implementat integral, pentru că acest gen de informații vom colecta și noi, centralizat, de la toate statele. Pe de altă parte însă, România trebuie să mai adopte câteva acte legislative pentru a lupta eficient împotriva tăierilor ilegale și trebuie un angajament al întregului guvern, iar legislația propusă astăzi va ajuta eforturile României.

Reporter: Comisarul pentru mediu spune că același sistem satelitar Copernicus va oferi date statelor membre și despre efectul schimbărilor climatice pentru păduri. Spre exemplu, în funcție de datele primite, se vor putea pune în evidență zonele în care riscul de incendiu este ridicat./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 23 noiembrie