EURACTIV: Comisia Europeană a aprobat o nouă versiune a planului de redresare al României

Comisa Europeană a aprobat marți o versiune revizuită a planului de redresare (PNRR) al României, care pune un accent mai mare pe tranziția verde și reduce finanțarea anumitor proiecte de spitale.

Planul ajustat prevede o scădere cu aproximativ 2 miliarde de euro a finanțării datorită creșterii economice peste așteptări, suma actuală totală fiind de 28,5 miliarde de euro, din care 14,9 împrumuturi și 13,6 granturi.

PNRR include acum și fonduri REPowerEU nerambursabile suplimentare de 1,4 miliarde.

Strategia revizuită, care cuprinde 56 de măsuri modificate, acordă prioritate tranziției verzi, mărind de la 41% la 44,1% fondurile dedicate inițiativelor climatice.

REPowerEU introduce două noi reforme și șapte investiții menite a grăbi producția de energie verde, a ameliora eficiența energetică a clădirilor și a menține forța de muncă în sectorul energiei verzi, a anunțat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Pe de altă parte, dacă PNRR a mărit fondurile pentru tranziția digitală de la 20,5% la 21,8%, anterioara limită de 9,4% din PIB pentru pensiile de stat nu se mai poate aplica. Guvernul a renunțat chiar și la cele 740 de milioane de euro destinate construcției și renovării a șase spitale – întrucât ministrul sănătății Alexandru Rafila a confirmat că proiectele respective vor fi finanțate de Banca Europeană de Investiții.

Planul revizuit a fost salutat de ministrul investițiilor și proiectelor europene Adrian Câciu, care l-a declarat „un succes al României în a gestiona și acorda prioritate în mod corect investițiilor din PNRR”.

Consiliul are acum o lună la dispoziție pentru a valida decizia Comisiei.

După aprobare România ar trebui să primească o pre-finanțare REPowerEU de 288 milioane de euro. România a primit deocamdată 9,06 miliarde de euro./asuba/cciulu​

EURACTIV (Belgia), 22 noiembrie 2023 – Articol de Cătălina Mihai (Euractiv.ro)

https://www.euractiv.com/section/politics/news/eu-commission-approves-new-version-of-romanias-recovery-plan/

Traducere: Andrei Suba/RADOR RADIO ROMÂNIA