A fost descoperită a doua cea mai energetică rază cosmică detectată vreodată, provine dintr-o altă galaxie

În mai 2021, Telescope Array din Utah a detectat o rază cosmică misterioasă, a cărei măsurare o plasează pe locul al doilea printre cele mai energetice detectate vreodată, a dezvăluit cercetarea condusă de profesorul Toshihiro Fujii, de la Graduate School of Science și de la Nambu Yoichiro Institute of Theoretical and Experimental Physics din cadrul Universității Metropolitane din Osaka, publicată joi în revista „Science”.
Oamenii de știință au descoperit o particulă subatomică extrem de rară și de foarte mare energie, invizibilă cu ochiul liber, asemănătoare ca putere cu cea mai încărcată rază cosmică din totodeauna, detectată în 1991 și supranumită „Oh-My-God”. În termeni numerici, nivelul măsurat a fost de 244 exa-electron volți (EeV), în timp ce cel din ’91 ajunsese la 320 EeV. „Când am descoperit prima dată această rază cosmică, am crezut că era o greșeală, deoarece arăta un nivel de energie fără precedent în ultimele trei decenii”, a spus Fujii.
Razele cosmice sunt particule și nuclee atomice de înaltă energie care, călătorind în Spațiu aproape cu viteza luminii, lovesc Pământul din toate direcțiile. Cele cu energie scăzută pot emana de la Soare, dar cele cu energie extrem de ridicată sunt excepționale și se crede că provin din alte galaxii și din surse extragalactice.
În ciuda anilor de cercetări, originile exacte ale acestor particule sunt încă neclare. Se crede că acestea sunt legate de cele mai pline de energie fenomene din Univers, cum ar fi cele care implică găurile negre, exploziile de raze gamma și nucleele galactice active, dar cele mai mari descoperite până acum par să provină din gol sau din spațiul gol, unde nu există fenomene cerești violente.
Printre mulți candidați pentru numele particulei, profesorul Fujii și colegii săi au ales „Amaterasu”, numit după zeița Soarelui care, conform credințelor șintoiste, a contribuit la crearea Japoniei. „Amaterasu” ar putea deschide calea în iluminarea originilor razelor cosmice. „Nu a fost identificat niciun obiect astronomic, care să corespundă direcției de sosire a razei cosmice, ceea ce sugerează posibilitatea unor fenomene astronomice necunoscute și noi origini fizice, care nu se încadrează în modelul standard”, a menționat Fujii.
„În viitor, vom continua să urmărim experimentul Telescope Array și, prin sensibilitatea cvadruplă, numită TAx4, și observatoarele de nouă generație, vom efectua o investigație mai detaliată asupra sursei acestei particule extrem de energetice”, a concluzionat Fujii. (www.rainews.it – 24 noiembrie)/oavram

RADOR RADIO ROMÂNIA (24 noiembrie)