Catrinel Marlon, debut de regizoare cu pelicula „Girasoli”, la Festivalul de Film de la Torino

La secțiunea „La prima volta” („Prima dată”) a Festivalului de Film de la Torino a fost prezentat debutul regizoral al actriței și fostului model de origine română, Catrinel Marlon. Filmul „Girasoli”, la care a contribuit ca și co-scenaristă, a luat naștere dintr-o necesitate intimă a sa, din dorința de a aduce pe ecran o tematică pe care o are la suflet: bolile mintale.
În anii ’60, clinicile de boli mintale încă mai există: sunt locuri întunecate și sumbre, ale căror pereți emană dureri psihice și fizice din cauza pedepselor corporale, a „tratamentelor” și a condițiilor mizere de viață. Sunt locuri în care oamenii sunt închiși și uitați pentru totdeauna sau, mai devreme sau mai târziu, respinși de societate. Lucia (Gaia Girace) este o tânără schizofrenică de 15 ani, internată de câțiva ani la Spitalul de Psihiatrie „Santa Teresa” din Lisieux, dar care încă nu a fost coplesită complet de viață și de terapii. Anna (Mariarosaria Mingione), o orfană care a crescut într-o mănăstire și care tocmai a împlinit 18 ani, este transferată la spitalul de psihiatrie pentru a deveni asistentă. Odată ajunsă în clinica de boli mintale, trebuie să aleagă de ce parte să fie: să o urmeze pe doctorița Marie D’amico (Monica Guerritore), o femeie modernă care experimentează noi terapii inspirate de teoriile lui Franco Basaglia sau să se conformeze acelui mediu predominant masculin la vremea respectivă și îngust la minte, care crede doar în pastile și electroșocuri. Viitorul Luciei și șansa ei de a se salva vor depinde de alegerea Annei.
Catrinel Marlon reușește să abordeze cu o viziune autentică o tematică complexă și delicată, inspirată dintr-o poveste reală. Povestirea este brutală, dar regizoarea nu se oprește asupra celor mai degradante aspecte ale vieții spitalului de boli mintale, evitând să cadă într-o spectacularizare patetică a suferinței, a închisorii și a durerii. O narațiune incisivă și oportună, îmbogățită de o altă temă centrală a filmului „Girasoli”: dragostea, mijlocul foarte puternic care îți permite să evadezi – chiar și zilnic – dintre acele ziduri sufocante. (www.repubblica.it – 26 noiembrie 2023)/oavram

RADOR RADIO ROMÂNIA (26 noiembrie)