A cântat pentru Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a și sosește la Sala Radio: pianistul britanic MARTIN JAMES BARTLETT

Miercuri, 6 decembrie 2023 (de la 19.00) aveți ocazia să ascultați la Sala Radio una dintre cele mai emoționante partituri semnate de MOZART: Concertul nr. 20 pentru pian şi orchestră. Lucrarea va fi interpretată de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, cu participarea a doi invitați speciali, sosiți la București din Marea Britanie.

Evenimentul va fi dirijat de JONATHAN BLOXHAM – care s-a aflat recent la pupitrul unor ansambluri ca Royal Philharmonic Orchestra – Londra, Orchestra Simfonică din München, Salzburg Mozarteum, London Mozart Players. Dirijorul britanic a preluat poziția de director muzical al Teatrului Luzerner – Lucerna, Elveția, începând cu stagiunea 2023/24.

Ca solist, îl veți aplauda pe tânărul pianist MARTIN JAMES BARTLETT. Acesta a avut un succes timpuriu în cariera sa, fiind câștigătorul premiului BBC Young Musician of the Year în anul 2014. Acest lucru a dus la colaborări cu BBC Symphony Orchestra, BBC Scottish Symphony Orchestra, Bournemouth Symphony Orchestra și Ulster Orchestra și în 2015 Martin James Bartlett și-a făcut debutul la celebrul festival londonez BBC Proms interpretând Gershwin – Rhapsody in Blue, alături de Royal Philharmonic Orchestra. În anul următor, a cântat la slujba dedicată celei de-a 90-a aniversări a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, eveniment transmis în direct pe postul BBC One, de la Catedrala St. Paul.

Unul dintre cele cunoscute concerte pentru pian semnate de Amadeus este nr. 20, lucrarea pe care o veți asculta la Sala Radio. Beethoven însuși admira mult lucrarea și a interpretat-o. Toți marii compozitori romantici de mai târziu – Brahms, Liszt, Ceaikovski, Rahmaninov ș.a. – și-au construit propriile partituri pentru pian având ca reper această creație. Dramatismul, forța de expresie și intensitatea emoțională exprimată în acest concert sunt unice între lucrările mozartiene de acest gen.

La o zi după premiera de la Viena a lucrării (în februarie 1785), Haydn – care era cel mai apreciat compozitor consacrat la vremea aceea – i-a declarat lui Leopold Mozart (tatăl genialului Amadeus): „Vă spun în fața lui Dumnezeu și cu toată sinceritatea că fiul dvs. este cel mai mare compozitor pe care îl cunosc (…)”.

Seara de la Sala Radio va debuta cu Eclogue pentru pian şi orchestră de coarde, lucrarea compozitorului britanic GERALD FINZI și se va încheia cu Simfonia a 4-a de BEETHOVEN.

Dirijorul britanic JONATHAN BLOXHAM are o afinitate naturală pentru operă și și-a făcut debutul la Festivalul de la Glyndebourne în 2021, dirijând 4 reprezentații sold-out ale operei „Luisa Miller” cu London Philharmonic.

În stagiunea 2021-2022, s-a aflat pentru prima oară la pupitrul unor apreciate ansambluri ca Royal Philharmonic, Orchestra Simfonică din München, Luzern Symphony, Aalborg Symphony, Kammerakademie Potsdam ș.a. și a revenit alături de London Philharmonic, Salzburg Mozarteum, London Mozart Players, Orchestra Națională BBC of Wales, Royal Scottish National și orchestrele Hallé.

Cariera sa de dirijor a fost lansată atunci când a preluat funcția de dirijor asistent la City of Birmingham Symphony Orchestra, în perioada 2016-2018. A fost apoi invitat de Paavo Järvi să dirijeze un concert de vară cu Deutsche Kammerphilharmonie, care a dus la un proiect de înregistrare și apoi la concerte la Bremen și la Elbphilharmonie Hamburg.

În iulie 2022, MARTIN JAMES BARTLETT a fost anunțat ca fiind laureat al premiului inaugural Prix Serdang, distincție acordată de către pianistul austriac Rudolf Buchbinder care includea un recital la Villa Serdang, în Elveția.

Momente importante ale stagiunii 2022/23 ale tânărului pianist au inclus apariții la festivaluri importante, precum Festival International de Piano de La Roque d’Anthéron, Rheingau Musik și Turku Music Festival, precum și concerte cu Royal Philharmonic Orchestra și un turneu în Marea Britanie cu Sinfonia din Londra. Martin James Bartlett a susținut, de asemenea, recitaluri în săli importante, inclusiv la Konzerthaus – Viena și la Concertgebouw – Amsterdam.

În stagiunea 2021/22, Bartlett a efectuat un turneu european cu ansamblul LGT Young Soloists, interpretând concertul pentru pian „Tirol” de Philip Glass la Berlin Konzerthaus, Vienna Musikverein și Hamburg Elbphilharmonie, culminând cu un spectacol de gală pentru Prințul și Prințesa de Liechtenstein, la Londra. A debutat, de asemenea, cu Orchestra Filarmonicii din Londra – în martie 2022 și, cu acest prilej, The Times a scris: „performanța care contează este interpretarea splendid de elegantă și tandră a lui Bartlett a Rapsodiei pe o temă de Paganini de Rahmaninov”.

Bartlett a pornit în turneul său de debut în S.U.A. în februarie 2022, turneu care a inclus concerte de debut la New York și la The Kennedy Centre – Washington DC. În 2019, albumul său de recital de debut, „Love and Death”, care explorează aceste teme elementare, de la Bach la Prokofiev, a primit recenzii remarcabile în The Times, The Guardian și The Sunday Times.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti.