Agenda parlamentului

Senatorii dezbat în această săptămână proiectul de lege privind înființarea unui registru al traficanților de droguri, iar deputații dau un vot decizional pentru inițiativa care vizează creșterea cuantumului pedepselor pentru fapte care presupun operațiuni cu substanțe cu efect psiho-activ. Relatează Amalia Bojescu.
Reporter: După Legea Anastasia, care prevede ca șoferii băuți și drogați la volan să facă închisoare dacă provoacă un accident mortal, un nou proiect de lege i-ar putea lăsa fără permis 10 ani pe cei care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor. Inițiativa legislativă aparține PSD și urmează să intre în dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat. Pe fondul înăspririi legislației privind combaterea și consumul de droguri, Senatul a adoptat Legea 2 Mai, inițiată de PNL, care prevede majorarea cuantumului pedepselor cu închisoarea și elimină suspendarea executării pedepselor privative de libertate, în cazul traficanților de droguri de mare risc. Ministrul justiției, Alina Gorghiu.
Alina Gorghiu: Creștem de la doi la şapte ani la trei la zece ani pedepsele pentru anumite fapte de efectuare de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Reporter: Din opoziție, senatoarea USR Simona Spătaru critică proiectul și acuză guvernul că eșuează în încercarea de a aduce în parlament propuneri pentru a-i apăra pe tineri de consumul de droguri.
Simona Spătaru: Nimic nu se rezolvă de la doi la şapte ani la trei la zece ani. Trebuia să fie măsuri concrete prin care prevenirea consumului de droguri să fie abordate de lege.
Reporter: Proiectul de lege este pe agenda Camerei Deputaților pentru dezbatere și vot decizional. Şi tot la Camera Deputaților intră la votul final proiectul de lege potrivit căruia sustragerea de la executarea unor pedepse privative de libertate este asimilată evadării.
/RADOR RADIO ROMÂNIA//gpodea