Anders Celsius Un portret al inventatorului suedez

Introducere

Pe data de 27 noiembrie 1701, în Uppsala, Suedia, astronomul și inventatorul Anders Celsius s-a născut. A rămas cunoscut ca fiind cel care a  inventat gradele „Celsius” și a înlocuit teoria  inventată de Daniel Gabriel Fahrenheit.  A trecut la cele veșnice pe data de 25 aprilie 1744, în Uppsala.

Viața lui Celsius

Conform acelor vremuri, Celsius a beneficiat de  o educație aleasă, cu lectori privați. În secolul al XVIII-lea,  iluminismul era prezent în marile capitale europene iar pregătirea unei persoane presupunea studiul filosofiei, matematicii și fizicii. Datorită pasiunii sale pentru fizică, Celsius a început să studieze astronomia și a devenit unul dintre cei mai apreciați astronomi din secolul al XVIII-lea. Pasiunea  pentru fizică l-a determinat să urmeze o carieră universitară în  Uppsala, unde a  și supervizat construcția observatorului astronomic. Pentru studiile sale, Celsius a fost sprijinit de familie, care a avut legături strânse cu mediul academic. Tatăl lui Celsius, Nils Celsius, a fost un astronom cunoscut, care avut legături de sânge cu Magnus Celsius, un cunoscut matematician care a scris studii referitoare la  alfabetul runic. Unchiul lui Celsius a fost botanist și profesor la Universitatea din Uppsala.

După finalizarea studiilor universitare, Celsius și-a început cariera  în cadrul Universității Uppsala. El a fost profesor titular timp de 14 ani. În acest timp, Celsius a început să scrie lucrări dedicate astronomiei și a călătorit pentru a intra în contat și cu alți astronomi. Între 1736 și 1737, Celsius a lucrat cu Pierre Louis Maupertuis, un astronom francez cu care a elaborat studii. Ei au călătorit în Laponia pentru a măsura lungimea meridianului nordic. În urma măsurătorilor sale, Celsius a ajuns la concluzia că pământul  nu este perfect sferic, ci este aplatizat la poli. Rezultatul cercetătorilor sale confirma teoria lui Isaac Newton.  Observațiile făcut de cei doi au fost adăugate în cartea lui Maupertuis, intitulată: „ La Figure de la Terre”, publicată în 1738.

Descoperirile sale nu au rămas fără ecou, astfel că astronomul a fost răsplătit cu pensie în valoare de 1000 de coroane, care  i-au permis să se supervizeze   ridicarea observatorului astronomic din Uppsala. După ce construcția acestuia a fost finalizată, Celsius a fost primul director al observatorului. În anii următori, Celsius a efectuat diverse măsurători care au fost incluse în manualele de geografie.

 

 Invenția lui Celsius

Din 1740, Celsius începe să elaboreze studii referitoare la evoluția temperaturilor iar în 1742, pe baza studiilor derulate, Celsius a propus academiei suedeze teoria sa și a ales ca punct de reper temperatura la care fierbe apa, pe care o numește „0 grade” și cea de topire a gheții pe care o numește „100 de grade”.  Cele două denumiri au fost inversate după moartea lui Celsius, de către Carl Linné. Propunerea lui Celsius a înlocuit scara  Fahrenheit care a fost prezentată în  1724  de Daniel Gabriel Fahrenheit, care  prezenta temperaturi cuprinse  între  32  și 212 grade.

Pentru a explica noua sa teorie, Celsius a inventat și termometrul cu mercur, care a purtat denumirea „Termometrul suedez” iar din secolul al XIX-lea, denumirea a fost schimbată în „Termometrul Celsius”. Din secolul al XIX-lea, teoria lui Celsius a fost înlocuită de scara Kelvin, atribuită Lordului William Thomson, în 1848. Între timp, teoriile au utilizate și reutilizate în mediul internațional. La începutul secolului al XX-lea, teoria Lordului Thomson (Kelvin) a primit denumirea „ absolut Celsius” și nu a mai fost utilizată pentru măsurătorile zilnice, ci doar pentru cele științifice. În zilele noastre, măsurătorile utilizează grade celsius.

Moartea lui Celsius

La doi ani după invenția lui Celsius, acesta a fost diagnosticat cu o formă puternică de tuberculoză, boală  pentru care nu exista un tratament eficient în acel secol. Sănătatea lui Celsius s-a depreciat rapid iar pe 25 aprilie 1744, Celsius trece la cele veșnice.

Autor: Alexandru Balaci

 

 

Bibliografie

 

https://history-biography.com/anders-celsius/

https://www.britannica.com/biography/Anders-Celsius

https://www.shtiu.ro/cine-a-fost-anders-celsius-cel-care-da-numele-gradelor-147724.html