Friedrich Engels Biografia unui  comunist utopic

Context

Pe data de 28 noiembrie 1820, în Barmen, reginea Rinului (Prusia, astăzi Germania) și a trecut la cele veșnice pe data de 5 august 1895, la Londra. Engels a fost cel mai apropiat colaborator a lui Karl Marx și co-autor al lucrării „Manifestul Partidului Comunist”. Engels a continuat munca lui Marx și a finalizat volumele doi și trei ale operei „Das Kapital”.

Primii ani

Engels a fost crescut într-un mediu  cu valori liberale, loiale față de Prusia și inclinat spre credința protestantă. Tatăl lui Engels a fost proprietarul unei fabrici de textile în  Barmen și co-partener a unei fabrici de prelucrare a bumbacului Manchester. Engels s-a plasat în afara valorilor familiei în care a crescut, însă el s-a bucurat de dragostea și aprecierea părinților. El a fost influențat de mama lui, care s-a ocupat de creșterea și educația sa, în timp ce tatăl lui l-a educat într-un spirit  al disciplinei pentru a-i putea stăpâni pornirile.
Tatăl lui Engels a decis să încerce să ia el deciziile pentru fiul său, întrucât acesta nu era sigur ce dorea sa facă pe viitor.  Engels a studiat la o școală generală pe care a abandonat-o în ultimul an de studii. În schimb, tânărul Engels avea o înclinație pentru scriere, însă tatăl lui a considerat că meseria de scriitor, în aceea epocă, nu era profitabilă iar Engels trebuia să învețe să facă afaceri.
Între 1838-1841, Engels a fost trimis la Bremel pentru a învăța tainele afacerilor și pentru a lucra pentru o companie care se ocupa cu exportul de produse.

Viața în Bremen

În cei trei ani petrecuți acolo, Engels a dus o viață dublă: ziua a fost omul de afacei ocupat cu extinderea veniturilor iar seara era membrul unui cor, cu sediul în  taverna Ratskeller. În acest timp, Engels a practicat scrimă, a învățat să înoate, să călărească și și-a cultimat capacitatea de învăța mai multe limbi străine. Cu toate acestea, pasiunea privind curentul revoluționar a pus stăpânire pe Engels, care  a început să lectureze lucrări interzise pentru caracterul antiguvernamental. El a intrat în contact cu scrierile lui Karl Gutkow și Heinrich Heine. După o lectură atentă a acestor lucrări, Engels consideră că sunt lipsite de conținut și le respinge. El optează pentru filosofia lui Hegel și se alătură unui grup  intitulat „Young Hegelians”. Orientarea de stânga îl determină pe Engels să devină un ateu convins și să respingă liberalismul pe care l-a considerat putred și inaplicabil.

Reîntoarcerea de la Barmen și parteneriatul cu Marx

După ce Engels s-a întors, el s-a înrolat în armată și a fost trimis la Berlin. Anul următor, în 1842, după ce Engels a finalizat stagiul militar, l-a întâlnit pe Moses Hess, cel care l-a „convertit” pe Engels la comunism. Hess a provenit dintr-o familie de evrei cu posibilități financiare ridicate. Hess a îmbrățișat curentele politice radicale.  Acesta i-a demonstrat lui Engels cum filosofia lui Hegel se regăsește total în comunism. De asemenea, Hess este cel care îi insuflă ideea lui Engels, că Anglia este țara unde trebuie „construită” revoluția. Din acest motiv, Engels pleacă în Anglia și se ocupă de afacerile familiei. Între 1842-1844, Engels se mută în Anglia și demonstrează, din nou, abilitatea sa în mediul afacerilor iar seara scrie articole de promovare a ideologiei comuniste.
Engels se îndrăgostește de Mary Burns,o muncitoare irlandeză, cu care nu se căsătorește, întrucât Engels respingea „căsătoria” ca instituție recunoscută de stat.  Îl întâlnește pe Marx în cadrul unor cubluri de promovare a ideologiei comuniste cu care dezvoltă o lungă prietenie. Prima lor lucrare comună a fost „Die Lage der arbeitenden Klasse in England” după care „Die deutsche Ideologie” în 1845.

Primul congres al comunismului

Engels se alătură „Ligii persoanelor juste”, o societate secretă cu persoane care au viziuni de stânga. Prin muncă de convingere, Engels reușește să determine membrii să se convertească la comunism. Astfel, în 1847, Engels a organizat primul congres comunist la Londra. În 1848, Engels și Marx lucrează la cartea „Manifest der kommunistischen Partei”. În timpul revoluțiilor din 1848, Marx și Engels au sprijinit revoluționarii însă acestea au eșuat.
În urma eșecului revoluțiilor de la 1848, Marx și Engels s-au intors la Londra unde au început să pregătească planurile tactice. Engels l-a susținut financiar cu Marx, cu suma de 350 de lire pe lună, pentru a se concentra pe scris, iar cei doi au început să scrie cât mai des și cât mai mult.  Marx realizează opera sa fundamentală „Das Kapital”, realizată într-un limbaj ușor de înțeles.

 

Ultimi ani din viața lui Engels

În 1883, Karl Marx trece la cele veșnice iar Engels începe să-i continue opera. Între 1884-1885, apar ultimele volumele din lucrarea „Das Kapital”, pe baza manuscriselor lui Marx. El mai publică  „Originile familiei, proprietății private și statului”  și „Ludwig Feuerbach und der Ausgang der klassischen deutschen Philosophie” în 1888. Munca lui Engels este întreruptă de un cancer care se dezvoltă rapid și îi aduce sfârșitul pe 5 august 1895.

Autor:Alexandru Balaci

 

 

Bibliografie

https://www.britannica.com/biography/Friedrich-Engels/Last-years

https://www.marxists.org/romana/dictionar/e/Engels_Friedrich.htm

https://www.theguardian.com/focus/2020/nov/08/engels-comes-of-age-the-socialist-who-wanted-a-joyous-life-for-everyone

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1447947/