România subliniază importanța consolidării flancului estic al NATO

„Telejurnal” – Realizator: Eugen Rusu, Alina Stancu
Eugen Rusu: România subliniază importanța consolidării flancului estic al NATO, mai ales că Rusia își va relua curând ofensiva asupra Ucrainei.
Alina Stancu: Este declarația ministrului român de externe, care se află la Bruxelles, unde astăzi și mâine se desfășoară reuniunea NATO.
Eugen Rusu: Discuțiile se axează pe războiul din Ucraina, dar și pe situația tensionată din Israel și Gaza.
Reporter: Șeful politic al NATO, Jens Stoltenberg, cere statelor membre să continue să susțină Ucraina în războiul împotriva Rusiei, acest lucru fiind în interesul securității statelor aliate.
Luminița Odobescu, ministrul afacerilor externe: Este foarte important pentru noi să subliniem că atacurile Rusiei asupra porturilor de la Marea Neagră și de pe Dunăre au produs incidente pe teritoriul României, țară aliată. Pentru România, în acest context, e foarte importantă sporirea misiunilor de poliție și patrulare aeriană, amplasarea de radare. Toate acestea demonstrează solidaritatea și trimit un semnal puternic Federației Ruse că Marea Neagră are o importanță strategică pentru NATO.
Reporter: Pe fondul reticenței unora dintre statele NATO de a da Ucrainei noi ajutoare militare, Stoltenberg atrage atenția că prin această susținere Moscova primește un mesaj tranșant.
Jens Stoltenberg: Germania a anunțat opt miliarde de euro pentru anul viitor, iar Olanda a anunțat un ajutor de peste două miliarde de euro. România a deschis un centru de antrenament pe avioane F-16 pentru piloții ucraineni. Toate acestea ajută la salvarea de vieți în Ucraina și transmit Rusiei mesajul că sprijinul nostru rămâne constant.
Reporter: Întâlnirea miniștrilor de externe are loc într-o atmosferă de frustrare: ar fi trebuit ca actuala reuniune să marcheze festiv aderarea Suediei, însă deocamdată nici Turcia, nici Ungaria nu au finalizat procedura internă de ratificare în cazul Suediei./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

 

TVR 1 (28 noiembrie)