JURNAL.MD: Europarlamentar: „Republica Moldova ar putea adera la UE mai devreme de 2030”

Republica Moldova ar putea adera la Uniunea Europeană mult mai devreme de anul 2030, stabilit drept țintă de autoritățile de la Chișinău. Declarația a fost făcută de către europarlamentarul Siegfried Mureșan în cadrul unui interviu pentru Jurnal TV.

Potrivit lui, decizia privind deschiderea negocierilor de aderare la blocul comunitar, așteptată în următoarele săptămâni, va fi una istorică. Mureșan a subliniat că, în prezent, nu există vreun stat european care s-ar opune începerii negocierilor de aderare cu Republica Moldova.

„Temele sunt făcute și nu există niciun Guvern care să aibă probleme cu Republica Moldova, iar instituțiile europene – Comisia Europeană și Parlamentul European – sunt, de asemenea, în susținere și pregătesc totul pentru o decizie care sperăm să fie favorabilă la mijlocul lunii decembrie”, a spus europarlamentarul.

Întrebat de reporterul Jurnal TV dacă există probabilitatea ca Republica Moldova să meargă separat de Ucraina în calea sa de aderare la Uniunea Europeană, Siegfried Mureșan a declarat că acest tandem este unul corect, însă ceea ce se va întâmpla ulterior în procesul de aderare va depinde de efortul propriu al fiecărui stat.

„Pe termen lung, aderarea efectivă se va face în funcție de meritele fiecărui stat. Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană când va îndeplini toate condiționalitățile, nici mai devreme, nici mai târziu. Nu va adera fără să îndeplinească toate regulile, dar nici nu va fi ținută pe loc din cauza că un alt stat nu îndeplinește regulile. Republica Moldova va adera prin propriile merite”, a mai declarat Mureșan.

Europarlamentarul are așteptări mari și crede că Republica Moldova este pe calea corectă, iar dovadă este și susținerea pe care o are țara noastră din partea statelor europene. Acest lucru nu ar fi fost posibil dacă la cârma țării s-ar fi aflat un Guvern și un președinte afiliat intereselor Moscovei, a punctat Mureșan.

„Uniunii Europene i-ar fi fost imposibil să ajute și oamenilor din Republica Moldova le-ar fi fost mult mai greu. Este în interesul oamenilor din Republica Moldova ca și în următorii ani să existe o guvernare proeuropeană. Care este riscul? Dacă la Chișinău vin politicieni care nu se țin de cuvânt, Uniunea Europeană nu mai poate ajuta. Riscul este că, dacă vin politicieni care nu reformează și modernizează Republica Moldova, dar o țin pe loc așa cum au făcut guvernele anterioare, procesul de aderare ar putea fi încetinit sau chiar blocat. Dacă guvernarea proeuropeană continuă, atunci viteza de integrarea europeană a Moldovei poate fi una rapidă”, a punctat europarlamentarul român.

Întrebat dacă 2030 este o țintă obiectivă stabilită de autoritățile de la Chișinău pentru aderarea la Uniunea Europeană, Siegfried Mureșan a declarat că Republica Moldova ar putea deveni stat membru al blocului comunitar mult mai devreme, iar pentru asta, cel mai important este ca toți pașii să fie făcuți corect. De altfel, Chișinăul a început deja procesul de aderare, Moldova fiind parte a mai multor programe și proiecte europene, a punctat Mureșan.

https://www.jurnal.md/ro/news/bec38a3ab9454a58/europarlamentar-republica-moldova-ar-putea-adera-la-ue-mai-devreme-de-2030.html

JURNAL. MD (Republica Moldova) – 30 noiembrie