Secretarul de stat al SUA cere Israelului să adopte măsuri eficiente pentru protecţia civililor din Fâşia Gaza

Secretarul de stat american a avertizat că Israelul trebuie să ia măsuri eficiente pentru a garanta protecţia civililor din Fâşia Gaza, înainte de a-şi relua operaţiunile militare de aici.

Antony Blinken, aflat în vizită în regiune, a prezentat măsurile pe care le-a cerut de la autorităţile israeliene: „(…) inclusiv desemnarea clară şi precisă a unor zone din centrul şi sudul Fâşiei Gaza unde civilii pot fi în siguranţă şi în afara ariei ostilităţilor. Acest lucru înseamnă evitarea altor strămutări semnificative ale civililor din Gaza. Înseamnă evitarea avarierii infrastructurii esenţiale, precum spitalele, centralele electrice, instalaţiile de apă. Şi înseamnă să le ofere civililor strămutaţi în sudul Fâşiei Gaza opţiunea de a reveni în nord, imediat ce condiţiile permit acest lucru”.

Domnul Blinken a exercitat presiuni pentru continuarea acordului temporar de încetare a focului dintre Israel şi Hamas, ce a durat şapte zile. El a subliniat că acest lucru a permis dublarea ajutoarelor ce au ajuns în Fâşia Gaza, însă a subliniat că acestea sunt încă insuficiente./mbrotacel/gpodea

BBC SERVICIUL MONDIAL – 30 noiembrie