Precizări ale ministrului sănătății, Alexandru Rafila, după declararea epidemiei de rujeolă

Emisiunea: „Radiojurnal” – Realizator: Nicoleta Turcu – Rujeola este o boală a copilăriei, dar ea produce o mortalitate care variază între 1 și 3 la mie, a subliniat astăzi ministrul sănătății, Alexandru Rafila. Precizarea vine în urma declarării epidemiei de rujeolă, o decizie luată de specialiști după ce s-au înregistrat aproximativ 2.000 de cazuri de la începutul anului. Adriana Turea are detalii.
Reporter: Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, spune că este necesară această măsură de sănătate publică pentru a putea intensifica informare a populației privind vaccinare a antirujeolă.
Alexandru Rafila: Această declarare a epidemiei face posibilă accelerarea campaniei de vaccinare, inclusiv vaccinarea la o vârstă mai mică, la 9-11 luni, a copiilor. În mod evident, transmiterea susținută în comunitate a infecției cu virusul rujeolic este cauzată de acumularea unei mase receptive de copii care nu au fost vaccinați. Acoperirea vaccinală este redusă, 78% pentru prima doză, 62% – pentru doza a doua; iar acest lucru, cazurile de rujeolă care se înmulțesc, ne pune, sigur, probleme legate de sănătatea publică.
Reporter: Va fi o campanie prin mass-media, dar și prin intermediul direcțiilor de sănătate publică și a medicilor de familie, care vor chiar toți părinții cu copii pentru a li se explica importanța vaccinării, iar, dacă sunt de acord, și pentru vaccinarea copiilor.
Alexandru Rafila: Noi avem această responsabilitate să informăm populația și să demarăm campanii de recuperare a celor nevaccinați sau să introducem această doză suplimentară. E o măsură de sănătate publică care este introdusă de fiecare dată, nu numai în România, când apare o astfel de situație.
Reporter: Alexandru Rafila am adăugat că există o boală care poate fi mortală și apare la câțiva ani după ce rujeola s-a vindecat prin vaccinare. Prin vaccinare, acest fapt poate fi evitat./RADOR RADIO ROMÂNIA/asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (6 decembrie)