Sinteză a vizitei premierului Marcel Ciolacu în Statele Unite ale Americii

În vizita de patru zile efectuată în Statele Unite, la Washington şi New York, premierul Marcel Ciolacu a discutat cu oficiali americani despre dezvoltarea parteneriatului strategic şi includerea României în Programul Viza Waiver, dar au fost abordate şi aspecte legate de atragerea de noi investiţii americane în ţara noastră. Şeful Executivului de la Bucureşti s-a întâlnit cu secretarul de stat Antony Blinken și cu membri ai Congresului american, dar şi cu oficiali ONU. Trimisul RRA Petruţa Obrejan, cu o sinteză a vizitei:
Reporter: Dezvoltarea și aprofundarea parteneriatului strategic cu Statele Unite, mai ales în domeniile apărării, securității, energiei, comerțului, a stat în centrul discuțiilor dintre premierul Marcel Ciolacu și înalți oficiali americani. De asemenea, pe parcursul întregii vizite s-a pus accentul pe importanța strategică a Mării Negre, a fost susținută ideea creșterii prezenței militare americane în țara noastră, consolidarea posturii NATO în această regiune. Pe lângă întâlnirile politice, premierul Marcel Ciolacu și membrii delegației s-au întâlnit și cu reprezentanții companiilor Lockheed Martin și Google, pentru ca ultima zi a vizitei de la New York să fie marcată de discuțiile cu președintele și secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Dennis Francis și Antonio Guterres.
Evident, pe agendă s-a aflat și situația din Ucraina, modul în care România a înțeles să reacționeze prin sprijinirea refugiaților, inclusiv asigurând în prezent tranzitul cerealelor, dar și situația din Fâșia Gaza, insistând-se asupra protejării populației civile, pe acordarea de sprijin comunitar și mai ales pentru rezolvarea pașnică a acestui conflict. Tot ieri, la New York, premierul s-a întâlnit și cu președintele Congresului Mondial Evreiesc, Ronald Lauder. Discuțiile s-au concentrat pe situația din Fâșia Gaza, dar și pe sprijinirea comunității de români din Israel și a comunității evreiești din România. /RADOR RADIO ROMÂNIA/eradu