DNEVNIK: România primește o navă pentru a căuta mine în Marea Neagră

România va primi până la sfârșitul anului nave “vânător de mine” din Marea Britanie, cu care se va alătura inițiativei comune cu Bulgaria și Turcia pentru căutare de mine în Marea Neagră. Acest lucru a fost anunțat într-un interviu pentru Digi 24 TV de ministrul român al Apărării, Angel Tâlvăr, care se află în vizită în SUA împreună cu premierul Marcel Ciolacu. Ministrul a subliniat că România este afectată de situația din Ucraina și a reamintit că în Marea Neagră au fost descoperite mine și rămășițe de drone au aterizat pe teritoriul României după atacurile rusești asupra infrastructurii portuare din Ucraina.

România încearcă de multă vreme să prezinte regiunea Mării Negre ca o regiune de interes pentru Alianță, pentru flancul estic și pentru UE. (La summitul NATO) de la Vilnius a fost menționat că Marea Neagră este de o importanță deosebită, având în vedere comportamentul Rusiei și la faptul că Rusia a atacat o altă țară în mod complet nejustificat, încălcând dreptul internațional”, a spus ministrul.

România a cumpărat în total două dragoare din Marea Britanie pentru a acoperi lipsa de echipamente pentru Marea Neagră. Tâlvăr mai spune că doar România va avea astfel de nave, dintre țările care au anunțat o inițiativă de deminare în Marea Neagră – Bulgaria și Turcia. Întrebat despre posibilitatea ca Bucureștiul să achiziționeze submarine, ministrul a menționat că se discută problema, dar nu poate fi dat un termen concret, discuțiile fiind informale în această etapă. (BTA)

https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2023/12/06/4562418_rumuniia_poluchava_korab_za_tursene_na_mini_v_cherno/

Traducerea: Mirela Petrescu