Catedrala Notre-Dame din Paris va fi redeschisă pe 8 decembrie 2024

Catedrala Notre-Dame din Paris, devastată de incendiul din aprilie 2019, va fi redeschisă peste exact un an, pe 8 decembrie 2024. Potrivit corespondentei RRA, catedrala era înaintea dezastrului cel mai vizitat obiectiv turistic al capitalei franceze, dar cei care merg la vară la Paris pentru Jocurilor Olimpice îi vor putea admira doar exteriorul. Daniela Coman relatează.

Reporter: De două zile, turla catedralei, care se numește și „săgeată”, se înalță pe cerul Parisului încă susținută de schele. În vârful ei a fost fixată crucea, ultimul element care mai trebuie adăugat fiind cocoșul metalic, salvat ca prin minune din incendiu.

Meșterii tâmplari au reușit să reconstruiască identic acest element arhitectonic excepțional, a cărui prăbușire a produs o puternică emoție în întreaga lume, în aprilie 2019. Peste 1.000 de stejari seculari au fost tăiați din pădurile publice și private pentru a reconstrui conform cu originalul și șarpanta acoperișului, montarea sa fiind programată la începutul anului viitor, după care urmează instalarea acoperișului de plumb și a statuilor.

Restaurarea interiorului, în suprafață totală de 42.000 de metri părtrați, este aproape gata și a început demontarea schelelor. În trimestrul al IV-lea al anului viitor, cu puțin înainte de redeschidere, vor fi aduse piesele de mobilier din bronz și cele 1.500 de scaune din stejar masiv.

Realizator: Potrivit corespondentei RRA, preşedintele Emmanuel Macron merge astăzi pe şantierul catedralei./geftene/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 8 decembrie