MAGYAR NEMZET: Alegerile europarlamentare ar putea contribui la succesul antimaghiarilor

Analiştii din România explică disponibilitatea de a vota la alegerile europarlamentare din iunie, crescută în mod spectaculos în rândul celor chestionaţi prin consolidarea AUR, formaţiunea din opoziţie cunoscută şi datorită manifestărilor sale antimaghiare. Conform unui sondaj efectuat de Eurobarometer, interesul a crescut în pofida faptului că majoritatea respondenţilor nu resimt în viaţa cotidiană pe pielea lor influenţa Bruxelles-ului.

În comparaţie cu datele de acum cinci ani, în România a crescut cu peste 20% numărul celor care consideră că vor participa la alegerile europarlamentare de anul viitor. Potrivit datelor proaspete, în locul celor 53% din 2018, disponibilitatea de a vota este acum de 76%, ceea ce depăşeşte cu mult media din UE.

Deocamdată analiştii români privesc cu îndoială la procentul de participare estimat acum, iar mulţi dintre ei văd în spatele cifrelor popularitatea AUR. În presa bucureşteană există şi opinii ale unor analişti care consideră că AUR, condus de către George Simion, unul din actorii principali al scandalului provocat la cimitirul militar din Valea Uzului, deţine şanse să iasă victorios la alegerile europarlamentare.

Publicistul de La G4Media, Dan Tapalagă, apreciază că extremismul românesc a fost răspândit în societate cu ajutorul sistemului politic.

„Nimeni nu luptă cu adevărat împotriva AUR, ci contribuie mai degrabă la creşterea acestuia, în loc să-l izoleze în media, respectiv în politică. Acest joc iresponsabil prezintă un risc uriaş” – scria ziaristul, care presupune că la un moment dat partidul de tipul celui al lui Simion poate scăpa de sub control, la fel cum s-a întâmplat cu alţi actori similari creaţi de sistem. După cum a formulat, aproape fiecare dintre „creaţiile” similare s-a întors în cele din urmă împotriva creatorilor ei./istanesc/rlambru

MAGYAR NEMZET (Ungaria), 7 decembrie 2023 – (Autor: István Pataky)

https://magyarnemzet.hu/kulfold/2023/12/magyarellenesek-sikeret-hozhatja-a-romaniai-ep-valasztas

Traducerea: Imola Stănescu