Participanţii la COP28 au căzut de acord să se renunţe treptat la combustibilii fosili

Reprezentanţii a aproape 200 de ţări au căzut de acord astăzi, la summitul dedicat schimbărilor climatice din Dubai, COP28, să înceapă să renunţe la combustibili fosili, a căror ardere contribuie la încălzirea Pământului, ceea ce poate avea consecinţe catastrofale.

Acordul a fost atins după negocieri dure între producătorii de petrol şi ţările care vor măsuri mai ferme pentru combaterea schimbărilor climatice.

Reporter: Ciprian Sasu – Acordul de la Dubai anunţă sfârşitul erei petrolului, scrie Reuters, care admite însă că va mai dura mulţi ani până când se va renunţa cu totul la ţiţei. Potrivit acordului, tranziţia către energii mai puţin poluante ar urma să se facă într-o manieră echitabilă, astfel încât până în 2050 să se ajungă la neutralitate climatică, lucru care înseamnă că emisiile de gaze de seră nu vor fi mai mari decât cantitatea care poate fi absorbită.

Totodată, acordul prevede că până în 2030 se va tripla cantitatea de energie produsă din surse regenerabile. Acordul a necesitat două săptămâni de negocieri dure între tabăra celor peste 100 de ţări care vor angajamente ferme pentru eliminarea combustibililor fosili şi marii producători de ţiţei şi gaze naturale, în special statele membre OPEC, care contează pe veniturile aduse de acestea. Combustibilii fosili – petrol, gaze şi cărbuni – asigură, în prezent, 80% din necesarul de energie al planetei.

Majoritatea oamenilor de ştiinţă afirmă că încălzirea planetei şi fenomenele meteo extreme care s-au înregistrat tot mai frecvent în ultimii ani sunt cauzate de activităţi umane, în special de emisiile de gaze de seră generate de arderea combustibililor fosili. Ei avertizează că, dacă temperatura medie anuală va depăşi cu mai mult de 2 grade temperatura medie din perioada preindustrială, efectele ar fi catastrofale./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 13 decembrie