Roald Amundsen, un celebru explorator norvegian

Context

Exploratorul norvegian s-a născut pe data 16 iulie 1872, în Borge, situat lângă capitala Oslo și a trecut la cele veșnice pe data de 18 iunie 1928, undeva deasupra Oceanului Arctic. El a fost primul explorator  norvegian care a ajuns la Polul Sud și primul care a călătorit prin  Pasajul Nord-Vest într-un voiaj. Roald a călătorit și cu  avionul, care i-a adus  însă și sfârșitul, în 1928, când aeronava în care se afla s-a prăbușit în urma unei defecțiuni tehnice.

Biografia lui Roald Amudsen

Meseria de explorator nu a fost prima lui opțiune, întrucât Amundsen a urmat studiile în domeniul medicinei. În 1897, Roald a plecat în prima lui expediție în zona arctică, din Belgia. Ulterior, cu un echipaj format din șase oameni și o barcă de 12 tone, denumită „Gjøa”, Roald pleacă în expediție, timp de trei ani (1903-1906). Această expediție a fost posibilă datorită donațiilor primite și împrumuturilor contractate de el. În 1903, Roald avea multe datorii și nu mai putea să amâne expediția. La bordul bărcii „Gjøa”, el pleacă să exploreze pasajul Nord-Vest Arctic, călătorește pe lângă coasta canadiană și ajunge la capul Colborne (în prezent Nunavut), în 1905. El pleacă din orașul Kristiana (Oslo), merge către Godhavn în Groelanda, spre Dalrymple Rock, strâmtoarea Franklin, prin Beechey Island, Insula King William și ajunge în Arrival Gjøahavn, unde stă doi ani.

Pe 17 august 1905 pornește  din Capul Colbourne și se oprește lângă  insula Herschel,  iar pe 31 august 1906 ajunge în Norvegia.  În 1909, barca Gjøa a fost donată orașului San Francisco, iar în 1948 a fost restaurată.

Călătoria a presupus și cercetări referitoare la magnetismul polar și colectare de informații în legătură cu clima arctică.  În anul 1909, Roald decide să plece într-o altă călătorie, spre Polul Nord, cu barca „Fram”. Știrile  că Robert E. Peary a ajuns la Polul Nord, în 1909, i-au afectat moralul lui Amundsen, care, deși demoralizat, a continuat  pregătirile. A depozitat  mâncarea și a folosit câini pentru a transporta hrana.  În 1910 a plecat fără cunoștiința nimănui în expediție, spre Polul Sud, în loc de Polul Nord. La bordul navel „Fram” a mers către Insulele Madeira și a ancorat în Golful Balenelor din Antarctica. Amundsen a călătorit alături de patru compatrioți, 52 de câini și 4 sănii. Pe 19 octombrie 1911, după ce au prins vreme bună,  au reușit să ajungă mai aproape de Polul Sud, pe care îl atinge pe 14 decembrie.  În această expediție, Amundsen a colectat date științifice până la plecarea lor, pe 17 decembrie. Pe 25 ianuarie 1912, exploratorii s-au întors în Golful Balenelor și au călătorit către Polul Sud, unde au ajuns pe 17 ianuarie 1912. La întoarcere, grupul de explorare a avut dificultăți din pricina frigului, iar Amundsen a rămas singur.

Expediția din Polul Sud i-a adus fonduri suficiente pentru a putea pune bazele unei companii de transport. În 1918 a cumpărat o nou barcă, „Maud” și în același fel a încercat să refacă prima sa expediție. Din pricina condițiilor nefavorabile, el abandonează expediția și optează pentru transportul cu avionul. În 1925, alături de exploratorul american, Lincoln Ellsworth, a ajuns la  250 de km de Polul Nord, cu avionul. Anul următor, alături de Ellsworth și inginerul aeronautic, Umberto Nobile, merge cu un dirijabil prin Polul Nord, plecând din Spitsbergen, nordul Norvegiei, către Alaska. În 1928, Amundsen a plecat într-o expediție de recuperare a unor exploratori rătăciți la Polul Nord. La bordul unui avion, deasupra Mării Arctice, aeronava a avut erori la motoare și s-a prăbușit în drum spre  Spitsberge . Amundsen și-a pierdut viața în urma acestui accident.

Amundsen a scris lucrările „Polul Sud”, în 1912 și  „Prima călătorie deasupra Mării Artice” în 1927, cu ajutorul exploratorului american, Lincoln Ellsworth. În 1972, Norvegia a reușit să preia prima barcă de călătorie a lui Amundsen din San Francisco.

Autor: Alexandru Balaci

*

Bibliografie

https://www.britannica.com/biography/Roald-Amundsen

The Gjøa Expedition (1903-1906)

https://www.rmg.co.uk/stories/topics/roald-amundsen-polar-explorer

RADOR – 14 decembrie