Roberta Metsola: Nu-mi vine să cred că suntem în decembrie 2023 și încă vorbim despre accederea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen

Liderii europeni negociază în acest moment, la Bruxelles, începerea discuţiilor de aderare a Ucrainei şi a Republicii Moldova la Uniune. Alte teme ale Consiliului European de Iarnă vizează rectificarea bugetului comunitar multianual, situaţia din Fâşia Gaza, dar şi cea a Spaţiului Schengen, care nu se află pe agendă. Bogdan Isopescu vine cu detalii.

Reporter: Opoziția Ungariei continuă să fie subiectul principal al summit-ului. Budapesta se opune aderării Ucrainei, precum și adoptării noului buget multianual, care prevede 50 de miliarde de euro pentru Kiev în următorii patru ani.

În timp ce Ungaria spune că Ucraina nu a îndeplinit toate condițiile de preaderare, restul statelor membre spun că începerea negocierilor este o decizie care nu trebuie amânată, iar un eșec în această privință pune sub semnul întrebării nu doar imaginea Uniunii, dar și stabilitatea și pacea de pe continent. În plus și ca replică la argumentele Ungariei, votul din Consiliu nu înseamnă aderarea imediată a Ucrainei, astfel că aceasta are timp pentru definitivarea reformelor.

Premierul Olandei, Mark Rutte: Discuțiile de aderare vor dura ani de zile. Astăzi trebuie doar să luăm o decizie de parcurs, iar Ucraina a lucrat din greu pentru asta, chiar pe timp de război, un război în care apără valorile europene, securitatea noastră. Cât despre fondurile destinate Ucrainei, decizia este la fel de importantă, mai ales că pachetul Statelor Unite pentru Kiev a fost blocat tot din cauza unor probleme interne, nu din cauza Ucrainei în sine.

Reporter: Deși nu este pe ordinea de zi a Consiliului, flexibilizarea poziției Austriei în privința aderării României la Schengen dă posibilitatea unor negocieri în marja Consiliului. Este unul dintre subiectele pe care le aduce în discuție președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, atunci când pledează în fața Consiliului pentru nevoia de decizii necesare pentru cetățenii europeni.

Roberta Metsola: Nu-mi vine să cred că suntem în decembrie 2023 și încă vorbim despre accederea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen.

Reporter: Un alt subiect al Consiliului este poziționarea față de conflictul dintre Israel și Hamas, iar liderii europeni devin din ce în ce mai critici față de răspunsul armat al Israelului, care a provocat „o situație intolerabilă din punct de vedere umanitar în Fâșia Gaza”.

Premierul Irlandei, Leo Varadkar, spune că tot mai multe state comunitare pledează pentru încetarea focului, nu doar pentru pauze umanitare. Mai mult, societatea civilă din Europa, dar și din America începe să aibă mai multă compasiune pentru poporul palestinian decât pentru Israel./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 14 decembrie