Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele ÎCCJ după ce mai multe instanţe din ţară au anunţat că îşi suspendă activitatea

Premierul Marcel Ciolacu i-a promis preşedintei Înaltei Curţi, Alina Corbu, că va fi eliminat din „ordonanţa trenuleţul” articolul care prevede eşalonarea plăţii unor drepturi salariale restante pentru magistraţi, grefieri şi personalul auxiliar.

Decizia vine după ce mai multe instanţe din ţară au anunţat că îşi suspendă activitatea. Diana Surdu are detalii.

Reporter: Diana Surdu – În cadrul întâlnirii dintre președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Alina Corbu, cu premierul Marcel Ciolacu, s-au mai stabilit mai multe plăți, precum diferențele salariale aferente lunii noiembrie 2023, plata tranșei pe anul 2023 pentru titlurile restante privind drepturile salariale restante, asigurarea resurselor financiare pentru plata integrală a salariilor reglementate conform cadrului normativ în vigoare pentru anul 2024, pentru categoriile de personal din instanțe și parchete, precum și analiza și asigurarea unui sistem de salarizare echitabil și previzibil în sistemul judiciar.

Realizator: Aceste promisiuni au fost făcute după ce, mai devreme, magistraţii de la mai multe instanţe din ţară au amânat procesele şi s-au alăturat protestelor grefierilor. Ei consideră că noile măsuri bugetar-fiscale propuse de Guvern încalcă independenţa justiţiei, deoarece ignoră hotărâri judecătoreşti privind plata unor restanţe salariale. Între instanţele care au suspendat procesele se numără şi Tribunalul Mehedinţi, de unde transmite corespondentul RRA Mihai Bădescu.

Reporter: Mihai Bădescu – Timp de patru ore, activitatea instanțelor din Mehedinți a fost întreruptă ca urmare a protestului grefierilor nemulțumiți de salarii.

Lucian Pereși, președintele sindicatului: Începând de astăzi, activitatea se suspendă timp de patru ore. În continuare, Guvernul nu-și onorează în niciun fel promisiunile. Dimpotrivă, ieri a fost pus în dezbatere publică, în transparență, pe site-ul Ministerului de Finanțe, un nou proiect de ordonanță de urgență prin care, practic, puterea executivă subminează și mai mult puterea judecătorească. Se propune reeșalonarea pe încă 7 ani a unor drepturi salariale restante deja de 5 ani.

Reporter: Și judecătorii s-au alăturat protestului, nemulțumiți că Guvernul vrea să plătească restanțele salariale în titluri de stat.

Cosmin Sima, vicepreședintele Tribunalului Mehedinți: Nu se poate emite o ordonanță prin care să se eșaloneze /…/ datorii deja eșalonate. Pe de altă parte, această ordonanță prin care se încearcă transformar a unor drepturi salariale stabilite prin hotărâri definitive în titluri de stat încalcă și alte norme prevăzute de Constituție, cum ar fi, de exemplu, dreptul de proprietate.

Reporter: Protestele se vor radicaliza în lipsa unei decizii favorabile./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 14 decembrie