Evenimente dedicate sărbătoririi Zilei Minorităților Naționale, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează astăzi o serie de evenimente dedicate sărbătoririi Zilei Minorităților Naționale. Instituția este gazda tradițională a acestui eveniment, care prezintă bogăția patrimoniului multicultural, multietnic și multi-confesional al României, a declarat pentru Radio România Actualități directoarea muzeului, Paula Popoiu.
Paula Popoiu: Aici, în Muzeul Satului, există deja un model de conviețuire interetnică, odată pe Aleea Minorităților, altădată în cercetările și tot ce scriem noi, ca etnologi, despre cultura românească tradițională, cultură care este interesantă tocmai datorită acestei sinteze dintre români și etniile cu care locuiesc în bună înțelegere. Noi suntem un popor tolerant și un popor care acceptăm pe cel de lângă noi cu condiția să fie om. Nu ne interesează că este tătar, că este maghiar, că este rom sau orice. Muzeul Satului aș zice eu că este chiar un loc cu totul și cu totul special din acest punct de vedere. Avem această capacitate, posibilitate și deschidere mai ales să subliniem că un popor este cu atât mai interesant cu cât el se compune din mai multe etnii. O cultură nu se naște închisă și nu trăiește închisă. Și tocmai aceste contribuții pe care le-au avut etniile la cultura românească o face una dintre cele mai interesante din Europa.
Realizator: Ziua Minorităților Naționale este marcată oficial la data de 18 decembrie, zi în care, în anul 1992, a fost adoptată prin rezoluţie a Adunării Generale a ONU, declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, religioase și lingvistice. /RADOR RADIO ROMÂNIA/amirea/dstanesc