Partidul Progresist Sârb este pe primul loc în alegerile parlamentare anticipate din Serbia, după rezultatele preliminare

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a revendicat o victorie categorică în alegerile parlamentare anticipate de ieri, în care partidul său s-a clasat la distanţă mare faţă de opoziţia unită şi se îndreaptă spre majoritatea absolută în Parlament.

La Belgrad, în scrutinul local desfăşurat în paralel, diferenţa dintre partidul puterii şi opoziţie este mult mai mică. Mai mulţi observatori neguvernamentali au raportat nereguli la secţiile de vot, dar premierul Ana Brnabic a respins acuzaţiile ca pe nişte încercări de a crea haos şi neîncredere. Trimisul RRA, Nicu Popescu, relatează.

Reporter: Rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare anticipate, desfășurate, ieri, aici, în Serbia, indică pe primul loc Partidul Progresist Sârb al președintelui Aleksandar Vucic, cu 46,2%, ceea ce i-ar aduce 127 de mandate din cele 250 de locuri ale Adunării Naționale, Parlamentul de la Belgrad. Aceasta este o victorie absolută și mă face fericit, spunea azi-noapte președintele Vucic.

Opoziția, reunită în lista „Serbia Împotriva Violenței” se clasează pe locul secund, cu 65 de mandate, adică 23,6%, în timp ce socialiștii ocupă poziția a treia, cu 18 mandate. Pragul electoral de 3% mai este depășit de coaliția NADA și lista „Dr. Branimir Nestorović – Noi – Vocea din Popor”, cu câte 13 mandate.

La scrutin, al cincilea din 2012 încoace, au participat aproape 60% din cei 6,5 milioane de sârbi cu drept de vot. Și la alegerile pentru autoritățile locale din Belgrad, pe primul loc s-a clasat tot Partidul Progresist Sârb, cu 38,6%, în timp ce lista „Serbia Împotriva Violenței” apare pe locul secund, cu 35% din voturi, astfel că guvernarea capitalei ține de cel pe care dr. Nestorovici îl va alege pentru a face o coaliție. De menționat că opoziția a precizat azi-noapte că toate neregulile constatate, pe care le-a catalogat drept fraude electorale, vor fi înaintate Comisiei electorale republicane.

Alegerile anticipate au avut loc pe fondul unor nemulțumiri sociale generate, între altele, de atacurile armate din primăvară, soldate cu 18 morți, dar și de o inflație ridicată, cifrată la 8% pe noiembrie. Datele finale vor fi cunoscute în termen maxim de patru zile de la primirea ultimelor rezultate. Parlamentul va fi constituit în maximum o lună de la acestea, iar guvernul în cel mult 90 de zile de la constituirea legislativului./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 18 decembrie