Proiectul bugetului pe anul viitor intră în dezbatere parlamentară accelerată

Proiectele bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor intră de astăzi în dezbaterea Parlamentului în procedură accelerată. Au fost stabilite termene strânse pentru dezbateri în comisii şi în plen, iar miercuri este programat votul final.

Guvernul estimează că economia va avea o creştere de 3,4%, care să asigure, alături de fondurile europene şi creşterea colectării, majorările substanţiale de fonduri pentru investiţii, educaţie sau transporturi. Opoziţia, care a depus sute de amendamente, suţine însă că Executivul a venit cu cifre nerealiste. USR citează calcule făcute de economişti, potrivit cărora ar fi cheltuieli de zeci de miliarde nebugetate şi care pînă la urmă vor ajunge în deficit.

Reporter: Alina Stănuţă – Fondurile pentru investiții vor crește semnificativ anul viitor, aproape 7% din PIB; creșterea economică este estimată la 3,4%, iar educația va primi cel mai mare buget din istorie. Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, spunea că proiectul de buget pentru anul viitor prevede creșteri și la capitolele sănătate sau transporturi.

Marcel Ciolacu: Bugetul asigurărilor sociale probează că există bani atât pentru creșterea pensiilor de la 1 ianuarie rata inflației de 13,8%, cât și pentru recalcularea pensiilor din 1 septembrie. Sunt prevăzute și fonduri pentru a crește alocațiile și ajutoarele sociale. Majorăm, așa cum am, salariile profesorilor şi există necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar, nu și la demnitari. Avem cel mai mare buget din istorie la educație. Există de asemenea suplimentări majore între 30 și 50%, în plus pentru sănătate, inclusiv Casa de Sănătate, Mediu și Dezvoltare.

Reporter: Toți acești bani vor veni din reducerea cheltuielilor publice, creșterea colectării și reducerea evaziunii fiscale, fără a crește taxele și impozitele- dau asigurări liderii coaliției de guvernare. Bugetul pentru anul viitor este cu adevărat unul modern, structurat pe prioritățile și nevoile actuale, susține și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Opoziția, în schimb, este îngrijorată de construcția bugetară. AUR consideră că în document cheltuielile prevăzute pentru anul viitor sunt prea mari. UDMR atrage atenția că la unele programe gen Rabla sau Fotovoltaice se reduc subvențiile, iar USR are peste patru sute de amendamente care vizează educația, sănătatea infrastructura sau transporturile. Purtătorul de cuvânt al Uniunii, Ionuț Moșteanu, consideră că bugetul are o gaură de aproximativ 40 de miliarde de lei iar documentul nu ia în considerare situația și nevoile reale din societate.

Ionuț Moșteanu: 40 de miliarde, gaura asta din buget pe care ei se fac că n-o văd, înseamnă două autostrăzi de peste 100 de kilometri care traversează munții, două autostrăzi pe care le așteptăm de 34 de ani și despre care PSD și PNL ne spun că nu sunt bani. Iată, asta este numai partea pe care n-au pus-o în buget, gaura, au estimat 80 și ceva de miliarde deficit, o să aibă 120 și ceva de miliarde. Spun asta experții, ne-am uitat și noi, spune Consiliul economic și social care n-a avizat acest proiect de lege, spun comunitățile de oameni de afaceri care iată se văd abandonate de către acest guvern.

Reporter: Majoritatea parlamentară PSD-PNL își propune un calendar rapid de dezbatere și vot pentru proiectul legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024. Din această dimineață de la ora 11:00, încep dezbaterile în comisiile avizatoare pentru principalii ordonatori de credite, iar comisiile pentru buget finanțe vor lucra până mâine după-amiază la întocmirea raportului.

Potrivit calendarului stabilit de conducerea parlamentului, mâine seară de la ora 20:00, se va întruni ședința comună a legislativului pentru a avea loc dezbaterile generale asupra proiectului de buget și a celui al asigurărilor sociale, iar miercuri este programat votul final în parlament./lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 18 decembrie