RFI: Ucraina și România au rezolvat disputa de 20 de ani privind canalul Dunăre-Marea Neagră (ministrul ucrainean al Mediului)

Ucraina și România au rezolvat o dispută de lungă durată cu privire la construcția canalului maritim de mare adâncime Dunăre-Marea Neagră de către partea ucraineană, a anunțat sâmbătă, pe Facebook, ministrul protecției mediului și resurselor naturale din Ucraina, Ruslan Streleț.

Ministrul a reamintit că litigiul se referea la obligațiile Ucrainei în temeiul Convenției privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier (Convenția Espoo). Litigiul a fost soluționat în cele din urmă în marja celei de-a 9-a reuniuni a părților la Convenția Espoo de la Geneva.

„Suntem dispuși și capabili să găsim un teren comun și să corectăm greșelile trecutului”, a scris ministrul pe Facebook.

Disputa dintre România și Ucraina cu privire la Canalul Dunăre-Marea Neagră, care trece prin estuarele Chilia și Starostambul (Bâstroe) din Delta Dunării, durează din 2004, când Ucraina a lansat canalul în mod experimental. Comisia Europeană și România s-au opus proiectului, invocând statutul protejat al Deltei Dunării și lipsa unei evaluări a impactului asupra mediului. Pentru a soluționa disputa, în ianuarie 2005 a fost înființată o comisie de anchetă în baza Convenției Espoo pentru a forma o opinie fundamentată științific cu privire la posibilele efecte ale impactului transfrontalier în timpul implementării și utilizării canalului Dunăre-Marea Neagră, scrie News.ro.

La începutul acestui an, România ceruse clarificări din partea Ucrainei cu privire la lucrările de dragare în Canalul Chilia, reamintește Ukrainskaia Pravda./fmatei

RADIO FRANCE INTERNATIONALE, 17 decembrie 2023 – Autor Mirela Dădăcuș

https://www.rfi.ro/politica-162506-ucraina-si-romania-au-rezolvat-disputa-de-20-de-ani-privind-canalul-dunare-marea

Preluat de RADOR RADIO ROMÂNIA