Preşedintele Turciei consideră că UE va amâna aderarea Ucrainei şi a Republicii Moldova, la fel ca în cazul ţării sale

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat marţi că Uniunea Europeană va amâna aderarea Ucrainei şi a Republicii Moldova la blocul comunitar, adăugând că Ankara şi-a câştigat de mult timp dreptul de a adera la UE, însă este ţinută în aşteptare din motive politice.

Liderii UE au convenit săptămâna trecută să deschidă convorbirile de aderare cu Ucraina, chiar dacă luptele continuă aici, pe fondul invaziei ruse, precum şi cu Republica Moldova. Cu toate acestea, blocul comunitar nu a putut ajunge la un acord în privinţa pachetului financiar în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Kiev, din cauza opoziţiei Ungariei. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat demersul drept o „victorie” pentru Ucraina şi continentul european.

Adresându-se reporterilor, la revenirea din Ungaria, Erdoğan a spus că Turcia – care are statut de ţară candidată la UE din 2005 – şi-a câştigat de mult timp dreptul de a adera, însă a fost blocată din cauza unor obstacole politice. „Faptul că au primit statut de candidate nu înseamnă că vor deveni membre UE. Va începe un proces şi în cazul lor, iar apoi va fi blocat. Niciuna dintre aceste ţări nu este o Turcie”, a declarat Erdoğan, potrivit biroului său. „Este greşit ca Turcia – care este mai pregătită să adere la UE decât unele state membre – să fie ţinută să aştepte ani întregi la uşă din cauza unor obstacole politice”, a adăugat liderul turc.

Aderarea Turciei la UE este îngheţată de mai mulţi ani din cauza îngrijorărilor UE în privinţa respectării drepturilor omului în Turcia şi a disensiunilor pe marginea politicilor regionale, cu precădere în estul Mediteranei şi în legătură cu insula Cipru, divizată etnic. Chiar dacă aderarea poate fi la o distanţă de ani buni, decizia de la summitul din Bruxelles aduce Ucraina mai aproape de obiectivul său strategic pe termen lung de a se ancora la Occident şi de a se elibera de sub sfera de influenţă a Moscovei.

Erdoğan a afirmat că potenţialul „strategic şi economic” al Turciei i-a adus acesteia de multă vreme dreptul de a adera la blocul comunitar – obiectiv strategic al Ankarei – şi a adăugat că ar putea fi înregistrate progrese în acest proces în timpul preşedinţiei Ungariei, cu care Turcia are relaţii bune.

REUTERS – 19 decembrie)