Putin afirmă că Rusia este gata să discute cu Ucraina, SUA şi Europa în legătură cu viitorul Ucrainei

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat marţi că Rusia ar fi pregătită să discute cu Ucraina, Statele Unite şi Europa în legătură cu viitorul Ucrainei, dacă acestea doresc, însă a subliniat că Moscova îşi va apăra interesele naţionale.

Putin, care a trimis trupe în Ucraina în 2022, a afirmat în mod repetat că ar fi pregătit să discute despre pace, deşi oficialii occidentali afirmă că liderul rus aşteaptă alegerile prezidenţiale din SUA, din noiembrie 2024, pentru a face un efort veritabil în acest sens.

„În Ucraina, cei care sund agresivi faţă de Rusia şi în Europa şi în Statele Unite – vor ei să negocieze. Să o facă. Dar noi o vom face în baza intereselor noastre naţionale”, a declarat Putin în cadrul unei reuniuni a liderilor apărării, la Moscova. „Nu vom renunţa la ceea ce este al nostru”, a adăugat Putin, precizând că Rusia nu intenţionează să lupte cu Europa.

Rusia controlează aproximativ 17,5% din teritoriul a ceea ce a fost recunoscut internaţional ca parte a Ucrainei după colapsul Uniunii Sovietice, în 1991. Rusia a anexat Crimeea în 2014, iar în 2022 a anunţat că alte patru regiuni ale Ucrainei pe care trupele ruse le controlează parţial fac parte din Rusia. Kievul afirmă că nu se va opri până când fiecare soldat rus va fi eliminat din Ucraina./mbrotacel/lalexandrescu

REUTERS – 19 decembrie