HIRADO.HU: Ungaria s-a solidarizat după tragedia de la Odorheiu Secuiesc

Mai multe organizații, companii și universități au oferit sprijin după tragedia de la Odorheiu Secuiesc. Organizația Ecumenică de Caritate din Budapesta a început să colecteze și să trimită ajutoare de urgență, în timp ce Universitatea din Óbuda (sectorul III din Budapesta) a sprijinit imediat familiile victimelor cu un ajutor de cinci milioane de forinţi (64.604 lei).
Sala de concerte a Casei de Cultură din Odorheiu Secuiesc a fost plină de oameni îndoliați marți, cel puțin două sute de oameni și-au amintit de victimele tragediei. Toți au venit cu o floare, care a fost aşezată lângă fotografia elevului decedat de 17 ani.
Cel mai bun prieten al băiatului a spus că erau încă împreună cu câteva ore înainte de tragedie și vorbeau despre planurile lor. „Își dorea foarte mult să-și ia permisul de conducere, îmi spunea în fiecare zi că urmează să dea examenul la Miercurea Ciuc peste o lună, dar din păcate s-a întâmplat altceva…”, a declarat Ábel Hajdú spentru televiziunea publică ungară M1.
​Elevii și profesorii Liceului de Artă Palló Imre au planificat inițial deschiderea unei expoziţii și organizarea unui concert pentru marți după-amiază, dar toate acestea au fost anulate din cauza tragediei. La slujba de pomenire au venit și cei care nu l-au cunoscut pe băiatul de 17 ani.
„Simțim că o persoană foarte nevinovată și-a pierdut viața, așa că merită să fie comemorată”, a spus Johanna Bencze.
Tragedia a zguduit întreaga regiune. Ţinutul Secuiesc este în doliu, au fost anulate și programele festive ale târgurilor de Crăciun, programele de Revelion și focurile de artificii.
Majoritatea elevilor supraviețuitori au fost duși acasă de părinții lor. Prefectul județului Harghita a anunțat că elevii fără adăpost, haine și rechizite vor primi ajutoare. În cămin, vechi de peste 130 de ani, locuiau 97 de elevi, care nu se vor mai putea întoarce în clădire o perioadă.
Între timp, și-a oferit imediat sprijinul şi Ungaria.
Guvernul a anunțat: Ungaria va oferi toată asistența pentru a stabiliza starea clădirii și pentru reconstruirea acesteia.
Organizaţia Ecumenică de Caritate a oferit trei milioane de forinti (38.763 lei) si organizează o colectare pentru a ajuta victimele.
„Am considerat important să ne exprimăm solidaritatea cu victimele prăbușirii clădirii căminului de la Odorheiu Secuiesc și cu familiile acestora. De aceea, Organizația Ecumenică de Caritate a oferit trei milioane de forinţi și am lansat o campanie de solidaritate. Oricine dorește să se alăture o poate face pe pagina organizației”, a subliniat Kristóf Gáncs, director de comunicare al Organizației Ecumenice de Caritate din Ungaria.
La rândul său, şi Universitatea din Óbuda organizează o strângere de fonduri, iar pe lângă această acţiune conducerea instituției a oferit cinci milioane de forinţi.
„În cadrul unui Consiliu decanal am decis să trimitem imediat cinci milioane de forinţi drept ajutor de urgență Asociației „Véndiák” în cazul Colegiului Tamási Áron. Această sumă a ajuns deja în contul lor”, a declarat Levente Kovács, rectorul Universității din Óbuda.Universitatea din sectorul III din Budapesta dorește să ajute şi la lucrările de îndepărtare a dărâmăturilor şi la lucrările de restaurare, astfel că a oferit ajutorul Facultății de Inginerie Mecanică și Siguranță „Bánki Donát”. Oamenii din Odorheiu Secuiesc se vor putea baza pe lectorii și studenții Facultății de Arhitectură Ybl Miklós în procesul de pregărire pentru reconstrucția căminului prăbușit.
https://hirado.hu/kulfold/cikk/2023/12/19/osszefogott-magyarorszag-a-szekelyudvarhelyi-tragedia-utan/rganciu/czaharia

RADOR RADIO ROMÂNIA (20 decembrie)