Lacul Balaton a atins un nivel record

Aşa cum a relatat de mai multe ori în ultimele zile şi portalul ungar infostart.hu, nivelul Lacului Balaton este în continuă creștere. De sărbători a ajuns la 122 cm, care este vârful din acest an. Cea mai mare valoare a fost măsurată până acum în luna iunie, când lacul avea 121 cm. La acea vreme, conform regulamentului aflat în vigoare, a fost deschisă ecluza Sió.
În această vară, canalul Sió a devenit navigabil pentru câteva zile, ceea ce a fost un bun prilej pentru noile nave ale Companiei de navigaţie (Bahart). La acea vreme, nivelul Lacului Balaton a scăzut cu 6 centimetri și jumătate, dar a rămas la un nivel ridicat pe parcursul verii, dar şi în toamnă. Conform reglementării pe timp de iarnă, nivelul apei este de 110 centrimetri, cu o deviere de 5%. Acum nivelul lacului a depăşit acest nivel. Potrivit unor informaţii neoficiale ale portalului infostart.hu, autorităţile nu intervin deocamdată în cazul Lacului Balaton, dar monitorizează constant starea acestuia, nu doar nivelul apei, ci și prognozele meteo pe termen mediu și lung, deoarece nu este indiferent cât de multă ploaie va cădea primăvara.
Nivelul actual al apei deosebit de ridicat poate rămâne aşa, deoarece este mai puțin deranjant în unele așezări de pe coasta de sud în timpul iernii. Mai concret spus, stațiunile și casele de vacanţă sunt folosite mai puțin de oameni în această perioadă. Pe baza unor informații, o decizie cu privire la o posibilă drenare a lacului este așteptată cel mai devreme în 2024. Departamentul pentru gospodărirea apelor trebuie acum să acorde atenție debitului Dunării care este în creştere şi se așteaptă să atingă vârful joi, la Budapesta.(https://infostart.hu/belfold/2023/12/27/csucsot-dontott-a-balaton#)/rganciu/dstanesc