Reforma politicii europene privind migrația urmărește mai degrabă gestionarea acestui fenomen, consideră premierul italian, Giorgia Meloni

Emisiunea: „Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Reforma politicii europene privind migrația, adoptată luna trecută de Consiliul Uniunii Europene, nu este suficientă, întrucât urmărește mai degrabă gestionarea acestui fenomen decât combaterea lui – consideră premierul italian, Giorgia Meloni. Vorbind cu ocazia unei conferințe de presă organizate tradițional la începutul fiecărui an, ea a propus crearea de centre de primire în Africa. Italia a ajuns principala poartă de intrare în Europa a migranților care sosesc cel mai adesea pe mare în ambarcațiuni improvizate, o traversare cu riscuri uriașe. Numai anul trecut au ajuns ilegal în această țară aproape 160.000 de migranți. Transmite de la Roma corespondentul Radio România Actualități Elena Postelnicu.
Reporter: Reforma politicii europene privind imigrația prevede în special un control consolidat asupra intrării extracomunitarilor în Uniunea Europeană și crearea de centre în apropierea frontierelor externe ale blocului comunitar, pentru a facilita repatrierea celor fără drept de azil, dar și un sistem de solidaritate care va consta în cote de redistribuire a migranților sosiți în țările din prima linie – așa cum este Italia – către alte state membre ale Uniunii. Acele țări care refuză vor fi obligate să plătească niște contribuții financiare de cel puțin 20.000 euro pentru fiecare migrant respins.
Giorgia Meloni: Cred că noile reguli sunt mai bune decât cele precedente, dar nu sunt o soluție. Nu vom rezolva niciodată problema dacă ne gândim cum să gestionăm migranții când ajung deja în Europa. Atingerea acestui obiectiv trece prin colaborarea cu Africa, unde să fie deschise centre de primire pentru a stabili încă de acolo cine are dreptul să vină în Europa.
Reporter: În acest sens, Meloni consideră că sunt necesare tot mai multe acorduri cu țările de origine și de tranzit și mai ales cu cele din Africa, pentru ca acestea să împiedice trecerile clandestine ale frontierelor./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (5 ianuarie)