Ministrul de externe al Italiei face apel la alcătuirea unei armate a Uniunii Europene

Uniunea Europeană ar trebui să îşi alcătuiască propria armată mixtă ce ar putea avea un rol în menţinerea păcii şi prevenirea conflictelor, a declarat ministrul de externe italian, Antonio Tajani.

Într-un interviu acordat publicaţiei italiene La Stampa, Tajani a afirmat că o prioritate pentru Partidul Forza Italia, pe care el îl conduce, este o cooperare europeană mai strânsă în domeniul apărării. „Dacă vrem să fim susţinători ai păcii în lume, avem nevoie de o armată europeană. Iar aceasta este o precondiţie fundamentală pentru a fi capabili să avem o politică externă europeană eficientă”, a spus Tajani în interviul publicat duminică. „Într-o lume cu jucători puternici precum Statele Unite, China, India, Rusia – cu crize de la Orientul Mijlociu până la Indo-Pacific – cetăţenii italieni, germani, francezi sau sloveni nu pot fi protejaţi doar de ceva ce există deja, şi anume Uniunea Europeană”, a adăugat el.

Cooperarea europeană în domeniul apărării a urcat în terarhia agendei politice de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, din urmă cu aproape doi ani. Cu toate acestea, eforturile s-au concentrat mai mult asupra extinderii NATO, la care Finlanda – stat menbru UE – a aderat în 2023, iar Suedia este de asemenea pe cale să devină membră. Totodată, Tajani a mai spus că UE, alcătuită din 27 de state, ar trebui să își eficientizeze conducerea și să aibă mai degrabă o președinție unică, în locul structurii actuale cu un președinte al Consiliului European și un președinte al Comisiei Europene.

Ministrul de externe a devenit lider al Forza Italia după moartea lui Silvio Berlusconi în 2023. Alegerile pentru Parlamentul European din iunie vor constitui primul indicator al popularității partidului după pierderea fostului lider carismatic./mbrotacel/lalexandrescu

REUTERS – 7 ianuarie