La mulți ani, Cristi Minculescu!

Autor :Alexandru Balaci

Motto:

Floare de iris….floare de colt,

Ne-ai ocrotit, ne-ai dat un rost

Iar cand noi nu vom mai fi

Va veti aminti ca a fost odata Iris

Iar cand noi nu vom mai fi

Va veti aminti ca a fost odată, Iris” .

La 9 ianuarie 1959 s-a născut Cristi (Cristian Alexandru) Minculescu, actualmente solist vocal şi compozitor de muzică rock. E cunoscut pentru activitatea sa de peste 30 de ani ca vocalist al trupei „Iris” (formaţie de care s-a despărţit în anul 2012, când s-a stabilit în Germania).

O viață închinată rock-ului

Legendar solist şi compozitor de muzică rock, Cristian Alexandru Minculescu s-a născut la 9 ianuarie 1959, la Pitești.  Toată existenţa lui este ilegată de muzică, vocea sa având un timbru inconfundabil. Cristi Minculescu crede că a moștenit vocea de la mama sa: „mama era în cor la mănăstirea Bistrita, de lângă Râmnicu Vâlcea. Mai mult ca sigur ca de la ea am moștenit”.
A participat la imprimarea pentru radio a unor piese precum „Harap Alb”, „Scatiul” (compozitie a lui Gabi Nacu), „În calea norilor”, „Tu doar tu”, „Vei veni”. Minculescu rămâne la formația Harap-Alb până în 1980, când Anton ¬Hasias îl prezintă celor de la Iris, care aveau nevoie de un vocalist. A dat probă pentru a fi solist al formaţiei Iris chiar de ziua lui, în 1980, reuşind să-i convingă pe membrii trupei cu vocea sa. Minculescu a cântat piese din Free, Led Zeppelin și ¬Deep Purple, iar examinatorii săi au fost Nelu Dumitrescu, bateristul și liderul trupei, și chitaristul Nuțu Olteanu. Pentru a putea cânta cu formaţia, a renunţat la cursurile Facultăţii de Hidrotehnică din cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti.

Primul său concert cu Iris s-a desfăşurat la 5 februarie 1980. Revista „Săptămâna”, care avea unul dintre cele mai apreciate topuri muzicale din presa comunistă, l-a desemnat pe Cristi Minculescu drept cel mai bun solist al anului 1981. A mai activat în formaţiile Voltaj (1982-1983), trupă pe care a fondat-o alături de chitaristul compozitor Adrian Ilie, şi Totuşi (1984, în Cenaclul Flacăra), alături de Andrei şi Ioana Păunescu. În 1992, împreună cu Minculescu, în cadrul Festivalului de la Cannes, Iris a ocupat locul II la secţiunea rock şi i-a fost consacrat un reportaj ce a fost difuzat pe postul MTV, fiind prima formaţie românească difuzată de celebrul post.

Cristi Minculescu a fost primul solist al unei trupe rock româneşti care a preluat modelul rock-operă dat de Freddie Mercury (Queen), prin duetul său cu soprana Montserrat Caballe, înregistrând mai multe piese în duet cu soprana Felicia Filip, piese apărute pe albumul ”Iris Athenaeum” (2000).  La data de 6 octombrie 2007, Cristi Minculescu, alături de ceilalţi componenţi ai trupei Iris – Doru Borobeică, Ion Dumitrescu, Relu Marin şi Valter Popa – a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler pentru promovarea rockului timp de treizeci de ani. A fost pentru prima dată când în România şeful statului acorda o astfel de decoraţie unei formaţii de muzică rock.

La 14 martie 2010, Cristi Minculescu a primit trofeul „Artistul anului” 2009 în cadrul celei de-a opta ediţii a Galei Premiilor Muzicale oferite de Radio România Actualităţi. Înfocat supporter al echipei de fotbal Universitatea Craiova, Cristi Minculescu a compus special pentru această echipă melodia „Iris-Maxima”, care dă şi titlul unui album al trupei Iris, despre care spune că ”este un omagiu adus celei mai iubite şi mai frumoase echipe a fotbalului românesc”. Cristi Minculescu a fost internat într-o clinică din Germania, unde soţia sa, Rodica, şi-a dat acordul să-i doneze o parte din ficat în vederea transplantului. Operaţia principală s-a desfăşurat, cu succes, la 24 martie 2009. În ziua de 8 octombrie 2009, Iris a susţinut la Sala Polivalentă din Bucureşti primul mare concert după operaţia de transplant de ficat suferită de vocalist. Cu ocazia acestui spectacol a fost lansată şi „Integrala IRIS”, practic un boxset cuprinzând toată discografia trupei.

În 2012, a părăsit formaţia Iris. S-a mutat cu familia în Germania, unde a format grupul Lotus. În 2013, Cristi şi fostul său coleg de la trupa Iris, Nuţu Olteanu, au format Cristi Minculescu & Nuţu Olteanu Super Grup, cu care a susţinut concerte în ţară, interpretând şi piese consacrate ale trupei Iris – „Strada ta„, „Trenul fără naş”, „Lumina zilei”, „Pe ape” – dar şi din repertoriul trupelor rock străine. În 2015, Cristi Minculescu revine în Iris, de unde pleacă din nou în vara lui 2017.
Din 2018, activează în trupa Cristi Minculescu, Valter& Boro – Bună seara, prieteni!, cu care a lansat, la 12 noiembrie 2018, clipul piesei „Învingători”. Cristi Minculescu reprezintă, alături de Iris, simbolul rezistenței culturale pentru generații intregi de fani rock în perioada comunismului.

Bibliografie

Calendar Rador

https://www.facebook.com/Cristi.Minculescu.Oficial

http://www.bestmusic.ro/cristian-minculescu/biografie-cristian-minculescu/

http://www.metalhead.ro/iris/cristi-minculescu-implineste-52-de-ani-aid-95776-l-1#gsc.tab=0