Luna este pe cale să devină un cimitir, la propriu

Lansarea modulului de aterizare lunar Peregrine de către noua rachetă Vulcan a ULA a inaugurat o nouă eră a încărcăturilor utile comerciale. Unele vor avea un scop științific, în timp ce altele vor avea o valoare simbolică, după cum o demonstrează aceste rămășițe umane trimise pe Lună în cadrul unei slujbe de pomenire ieşite din comun. O rachetă nou-nouță tocmai și-a primit aripile. United Launch Alliance (ULA) Vulcan Centaur a efectuat primul său zbor, numit Cert-1, pe 8 ianuarie, de la stația spațială Cape Canaveral din Florida. Deasupra rachetei se afla modulul de aterizare lunară Peregrine, de la compania Astrobotic. Misiunea lui Peregrine va marca o piatră de hotar istorică ca prima misiune din inițiativa Commercial Lunar Payload Services (CLPS) a NASA de a transporta încărcături utile pe Lună fără o nouă sondă spațială. De asemenea, Astrobotic ar putea deveni prima companie privată care a realizat o aterizare pe Lună încununată de succes. Misiunea transportă cinci sarcini utile principale, inclusiv instrumente pentru a studia exosfera lunară, a măsura neutronii din apropierea suprafeței, a observa suprafața lunară și a monitoriza mediul spațial. Pe lângă sarcinile NASA, misiunea include elemente simbolice precum o capsulă japoneză Lunar Dream cu mesaje de la copii din întreaga lume, un bitcoin din Seychelles și un roi de roboți minusculi din Mexic. Cu toate acestea, poate că cele mai ciudate încărcături utile sunt rămășițele incinerate și ADN-ul a peste 200 de persoane trimise în spațiu de cei dragi.
De fapt, două companii diferite, Celestis și Elysium Space, au lansat misiuni de comemorare spațială la bordul Peregrine, facturate cu 12.500 de dolari și, respectiv, 11.950 de dolari per client. Părul care conține mostre de ADN despre care se crede că provin de la George Washington, Dwight Eisenhower și John F. Kennedy se află în special la bordul zborului, la fel ca rămășițele unei oarecare Mareta West, un geolog pionier care a murit în 1998, și Indica, un câine de sprijin emoțional.
Celestis va trimite, de asemenea, o a doua încărcătură utilă comemorativă pe o orbită solară de 150 până la 300 de milioane de kilometri în spațiul adânc dincolo de orbita lui Marte. Această capsulă include ADN-ul autorului legendar de science-fiction Arthur C. Clarke, precum și urmele cenușii incinerate ale creatorului „Star Trek”, Gene Roddenberry, și a mai multor membri ai distribuției, printre care Nichelle Nichols, cunoscută mai ales pentru rolul ei de locotenent Nyota Uhura.
Acesta este, evident, doar începutul, deoarece această lansare viitoare deschide calea către o nouă eră a încărcăturilor utile. În viitor, va fi într-adevăr posibil să trimiteți aproape orice și totul în spațiu, cu condiția să plătiți prețul. (www.sciencepost.fr – 9 ianuarie)/rcostea/ssirbu

RADOR RADIO ROMÂNIA (10 ianuarie)