Potrivit Eurostat, România are printre cele mai mici creşteri de preţuri la spaţiile locative

Locuinţele din Uniunea Europeană s-au scumpit, anul trecut, după ce în 2022 preţurile au înregistrat o scădere.

Chiriile însă au crescut constant în ultimii 14 ani. Cele mai recente date Eurostat mai arată că România are printre cele mai mici creşteri de preţuri la spaţiile locative. Bogdan Isopescu are detalii.

Reporter: În ultimii 10 ani, prețul locuințelor din spațiul comunitar a crescut cu 48%, în timp ce chiriile au crescut cu 22%. Creșterea prețului locuințelor a fluctuat în anumite perioade, în timp ce prețul chiriilor a crescut constant.

Spre deosebire de prețul locuințelor, chiriile nu au fost influențate nici de pandemie și nici de criza energetică. Prețul locuințelor a crescut cel mai mult în Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Austria, Cehia și Luxemburg. Aici prețurile au depășit dublarea, ajungând să se tripleze în Estonia. La polul opus se află Grecia, Italia și Cipru, unde prețurile au scăzut cu o marjă între 14 și 2%. Cele mai mari creșteri ale chiriilor în ultimii 14 ani le vedem tot în Estonia, unde s-a triplat. Urmează Lituania și Irlanda. Singurul stat membru unde chiriile au scăzut este Grecia, -20%.

În România, prețul chiriilor a crescut mai mult decât prețul locuințelor, o situație pe care o mai întâlnim doar în alte cinci state. Pe de altă parte, România are printre cele mai mici creșteri ale prețurilor: la locuință, un plus de 25%, iar la chirie un plus de aproximativ 40% în cei 14 ani./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 12 ianuarie