Autoritățile vor stabili un plan pentru rezolvarea revendicărilor formulate de transportatorii și fermierii protestatari

Realizator: Cristian Bâcâin – Premierul Marcel Ciolacu i-a convocat, pentru luni dimineață, pe titularii ministerelor aflate în dialog cu transportatorii și fermierii protestatari. Reuniunea are loc după patru zile de discuții purtate inclusiv la Palatul Victoria și care s-au axat pe găsirea de soluții la zecile de cereri formulate de cele două categorii profesionale. La cea mai importantă dintre ele, cea legată de prețurile polițelor RCA, Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat că lucrează deja la un set de măsuri pentru reducerea tarifelor, în special pentru cei care nu produc accidente. În ceea ce privește domeniul agricol, fermierii au primit asigurări că vor primi și restul de 5% din subvențiile totale de 1,6 miliarde de euro. Duminică au avut loc discuții și la finanțe, unde cele două părți nu s-au înțeles în privința acelor cereri care, în caz că ar fi acceptate, ar încălca legislația europeană și ar pune astfel în pericol fondurile comunitare destinate României, după cum aflăm din relatarea corespondentului RRA Petruței Obrejan.
Reporter: În cadrul discuțiilor recente dintre premierul Marcel Ciolacu și delegația protestatarilor de la Palatul Victoria a fost analizată o listă cu peste 40 de revendicări și a fost stabilit un prim calendar de întâlniri punctuale cu reprezentanții ministerelor și instituțiilor cu atribuții care trebuia să demareze chiar de luni, 15 ianuarie, însă aceste întâlniri au fost devansate, guvernul încercând să găsească soluții concrete la problemele ridicate de protestatari. O primă întâlnire a avut loc la Ministerul Agriculturii; ministrul de resort, Florin Barbu, afirma în privința actelor normative cerute de fermieri că unele sunt deja trimise pentru avizare la Consiliul Concurenței și că urmează să fie aprobate în această săptămână în ședința cabinetului.
Florin Barbu: În momentul de față cred că pe partea de acciză banii sunt prinși în buget, forme de sprijin sunt prinse în buget, 100 de euro pe hectar. Avem partea de zootehnie pe care o finanțăm anul acesta cu 2% din PIB-ul României. Agricultura are buget. Avem soluții de finanțare pentru fermieri.
Reporter: Pe de altă parte, autoritățile consideră că o parte dintre revendicările protestatarilor vor afecta considerabil bugetul și vor crea inechități față de alte categorii profesionale.
Marcel Boloș, ministrul finanțelor: Aceste tipuri de revendicări, indiferent cât se continuă protestul, țin de angajamente cu Comisia Europeană. Noi am spus că le preluăm într-un memorandum pe care îl vom discuta cu Comisia Europeană, dar știm bine că aceste tipuri de angajamente și măsuri, dacă le-am lua, s-ar întoarce măsura împotriva dumnealor./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (15 ianuarie)