Evenimente ce marchează Ziua Culturii Naționale

Astăzi este Ziua Culturii Naționale, ocazie cu care se marchează și 173 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Camera Deputaților a adoptat în 2010 un proiect de lege prin care ziua de naștere a marelui poet a devenit și Ziua Culturii.

La Casa Memorială a acestuia din Ipotești vor avea loc o serie de evenimente despre care i-a vorbit corespondentei RRA Gina Poenaru, directorul instituției, Ala Sainenco.

Ala Sainenco: Ne-am orientat spre o operă a lui Mihai Eminescu – „Strigoii” – legând „Strigoii” lui Eminescu de oratoriul lui Enescu. Vom vorbi, de asemenea, în prima parte a zilei, despre Enescu, vom avea o conferință susținută de directorul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române, Eugen Ciurtin.

Realizator: Peste 40 de muzee, biblioteci, săli de concerte și spectacole, centre sau institute de cultură din toată țara vor desfășura activități. În muzeele coordonate de Ministerul Culturii va fi program de vizitare, deși este o zi de luni, iar intrarea va fi gratuită. Ziua de 15 ianuarie va fi marcată prin evenimente speciale și de institutele culturale din străinătate. /RADOR RADIO ROMÂNIA/geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 15 ianuarie