Benjamin Franklin, geniul autodidact

Context 

1706: S-a născut Benjamin Franklin, fizician, filosof, economist şi om politic american; inventează paratrăsnetul (1752); înfiinţează prima bibliotecă populară americană; are un rol important în obţinerea independenţei poporului american (1776).

Fizician, politician, autodidact 

A văzut lumina zilei la 17 ianuarie 1706, în Boston, Massachusetts, iar de la o vârstă relativ fragedă și-a pus mintea la contribuție pentru a inventa diverse lucruri. A trebuit să abandoneze școala la vârsta de 10 ani pentru a da o mână de ajutor în magazinul de lumânări și săpun al tatălui său. Dar, în timpul liber citește sute de cărți. La vârsta de 11 ani, Franklin a venit cu una dintre primele sale invenții: aripioarele de înot din lemn care ajută înotătorii să prindă viteză.

„Am făcut două palete ovale, fiecare de aproximativ 10 inci lungime și șase lățime, cu o gaură pentru degetul mare, pentru a se atașa de palmă”, a scris Franklin mai târziu într-unul dintre eseele sale despre arta înotului.

Suferea de miopie cât și de hipermetropie și era nevoit să-și schimbe constant ochelarii.  Așa că inventat ceea ce el a numit „ochelari dubli” (ochelarii bifocal). . Ar fi tăiat lentilele a două perechi de ochelari și ar fi plasat mai apoi, „jumătate din fiecare fel asociat în același cerc”.

„Indiferent dacă ochii se uită în sus sau în jos, sau dacă vreau să văd clar de departe sau de aproape, mă ajută”, a remarcat Franklin. De asemenea, într-o scrisoare adresată prietenului său George Whatley, Franklin a anunțat cu bucurie că „ochelarii dubli” l-au ajutat destul de mult, făcându-i ochii cu adevărat „folositori”.Dar cea mai mare invenție a sa a fost paratrăznetul.

În acea perioadă, fulgerele reprezentau un pericol destul de mare pentru orașele din întreaga lume.

Bisericile erau expuse, deoarece aceste clădiri erau adesea cele mai înalte în comunitate.  În 1752, el a stabilit că fulgerul era electric prin faimosul său experiment cu zmeul. Apoi, a atașat o cheie de metal de un zmeu și a observat sarcina electrică ce cobora de pe cerul furtunos. A făcut o observație crucială despre fulgere, schimbând tot ceea ce se credea că se știa despre subiect, până în acel moment. Folosind aceste observații, Benjamin Franklin inventează paratrăsnetul. A emis ipoteza că plasarea unei tije de fier pe clădiri le-ar putea proteja de loviturile distructive ale fulgerelor în timpul furtunilor. După ce a instalat un paratrăsnet pe propria casă din Philadelphia, mulți alții i-au urmat rapid exemplul atât în Statele Unite ale Americii, cât și peste Ocean, în Europa.

Benjamin Franklin a fost şi un jurnalist cu vocative. În ”Almanahul sărmanului Richard”, îl regăsim și ca scriitor.  Autobiografia sa, scrisă în ultimii ani ai vieţii, este citită cu plăcere şi interes şi în zilele noastre. Franklin s-a făcut remarcat şi ca politician. A ocupat funcţia de diriginte al Poştei coloniilor, iar sub conducerea sa această instituţie a înregistrat un profit substanţial. A fost în repetate rânduri legislator al Pennsylvaniei şi a deţinut mandatul de ambasador în Franța. Pe lângă toate acestea, a făcut parte din rândul semnatarilor Declaraţiei de Independenţă, mai târziu fiind ales membru al Convenţiei Constituţionale.

Franklin și-a ajutat și comunitatea. A fondat, alături de alte figuri marcante ale timpului său, primul spital din Philadelphia. De asemenea, a pus bazele primei garnizoane de pompieri din colonii şi a susţinut în mod constant ideea constituirii unui departament al poliţiei municipale. A dat în funcţiune prima bibliotecă din teritoriile ocupate şi o societate ştiinţifică.

A murit la 17 aprilie 1790.

Autor: Alexandru Balaci

Bibliografie

Calendar Rador

https://www.britannica.com/biography/Benjamin-Franklin

https://www.history.com/topics/american-revolution/benjamin-franklin

RADOR – 17 ianuarie