Ion Țurai și contribuția sa la chirurgia de urgență

Context

Medicul Ion Ţurai, membru corespondent al Academiei Române, s-a născut la Bucureşti, la 17 ianuarie 1907. A absolvit Institutul Medico-Militar. În 1933 a devenit doctor în medicină şi chirurgie. A lucrat ca asistent la Catedra de Anatomie şi, în paralel, a lucrat ca intern şi extern la Spitalul „Brâncovenesc”, apoi chirurg la spitalele militare din Târgovişte şi Bucureşti. În anii Războiului de Reîntregire Naţională (1916-1918) a fost şeful unei echipe volante de chirurgi. După război, a activat ca medic primar la Spitalul „Brâncovenesc”, apoi la Spitalul „Colentina”, unde a fost și director.

Din 1948 performează prin activitate didactică, în calitate de profesor şi şef de catedră la Clinica II Chirurgie a Spitalului de Urgenţă din Bucureşti. A creat o adevărată şcoală în chirurgia de urgenţă. Dintre lucrările de cercetare clinică efectuate de el au fost remarcate de către specialişti cele privitoare la entitatea clinică a colecistopancreatitei, politraumatisme, plăgile hepatice, traumatismul toracic, aspecte fiziopatologice în ocluzia intestinală, pancreatita acută etc. Îndelungata activitate de practician şi de cercetător este oglindită în lucrări monografice, de mare interes pentru medicii de urgenţă, în domeniile amintite.

Dintre acestea, lucrarea „Les troubles locaux dus au froid” a fost preluată în întregime spre a fi difuzată de către editura franceză „Masson” şi a fost distinsă cu Premiul „Oroveanu” al Academiei Române. În afară de chirurgie, s-a ocupat şi de anestezie şi reanimare, în clinica condusă de el luând fiinţă primul cerc de anestezie şi reanimare, din care s-a format apoi secţia al cărei prim-preşedinte a devenit. A fost membru al Societăţii Internaţionale de Chirurgie, al Societăţii Internaţionale de Chirurgie Cardiovasculară, al Societăţii Franceze de Chirurgie, al Academiei Germane de Chirurgie. Membru corespondent al Academiei Române (2 iul. 1955).

Ion Țurai a fost deputat în Marea Adunare Națională în sesiunea 1952 -1957, ales în regiunea București, circumscripția electorală Drăgănești.

A murit la 21 septembrie 1970, la Bucureşti.

Autor: Alexandru Balaci

Bibliografie

Calendar Rador

https://www.enciclopediaromaniei.ro/wiki/Ion_%C5%A2urai

https://acad.ro/membri_ar/membri_t1.htm

RADOR – 17 ianuarie