Franța este pe cale să încheie un acord de securitate cu Kievul pentru o perioadă de 10 ani

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, afirmă că cel mai mare pericol pentru securitatea Europei este invazia Rusiei în Ucraina.

Într-o conferinţă de presă în care a prezentat priorităţile pentru acest an, Macron a spus că Rusia nu trebuie lăsată să câştige şi a anunţat noi ajutoare militare pentru Ucraina. Corespondenta RRA la Paris, Daniela Coman, relatează.

Reporter: Franța este pe cale să încheie un acord de securitate cu Kievul pentru o perioadă de 10 ani, de tipul celui parafat săptămâna trecută între Marea Britanie și Ucraina, a anunțat președintele Macron, care va merge luna viitoare în capitala ucraineană pentru a semna înțelegerea. El a mai spus că este nevoie de noi decizii, inclusiv la nivelul Uniunii Europene, în perioada imediat următoare, pentru a nu lăsa Rusia să câștige acest război.

Emmanuel Macron: Cel mai mare risc, în opinia mea, este războiul de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei. Nu putem lăsa Rusia să câștige, căci însăși securitatea Europei și a întregii vecinătăți a Rusiei va fi pusă sub semnul întrebării. A lăsa Rusia să câștige înseamnă să acceptăm că regulile ordinii internaționale pot fi încălcate, ceea ce pentru prietenii noștri baltici, polonezi, români ar fi o viață imposibilă. Și nu uit Republica Moldova și țările din Caucaz. Deci trebuie să facem totul pentru a opri Rusia.

Reporter: Președintele Emmanuel Macron a mai anunțat că Franța va trimite în curând Ucrainei noi echipamente militare, rachete, armament și va continua formarea soldaților ucraineni. Cât privește conflictul din Orientul Mijlociu, șeful statului francez a avertizat Israelul că prelungirea actualului conflict reprezintă un risc inclusiv pentru securitatea statului evreu. Emmanuel Macron a reafirmat că se va bate pentru crearea unui stat palestinian, pentru că doar soluția celor două state va aduce pacea în Orientul Mijlociu./RADOR RADIO ROMÂNIA//schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 ianuarie