MAGYAR NEMZET: Cerealele ucrainene agită din nou spiritele în România

Este inacceptabilă intrarea în România fără vamă şi plată a cerealelor ucrainene – a declarat portalului transilvan Maszol expertul Lóránd Magyar, vicepreşedintele Comisiei agricole din Camera Deputaţilor, pe marginea faptului că la demonstraţiilor care durează în România de mai multe zile, fermierii revendică măsuri mai severe privind reglementarea dumpingului de cereale din Ucraina. Politicianul a menţionat că UDMR susţine în totalitate aşteptările fermierilor în acest sens.

După cum a declarat deputatul UDMR, aflat la acest moment în opoziţie, „intrarea cerealelor din Ucraina ar fi posibilă acum doar prin tranzit, deoarece inundarea pieţei din România îi pune pe fermierii români într-o situaţie foarte dificilă. Calculele privind afacerile, pe care fermierii se bazau, luând împrumuturi şi încheind contracte, nu se pot menţine în condiţiile actualelor preţuri la cereale. Dacă guvernul nu va lua în continuare alte măsuri în acest sens, fermierii noştri vor ajunge încetul cu încetul la faliment”.

În afara fermierilor protestează şi transportatorii. Pe agenda acestora din urmă figurează şi solicitarea privind acordarea unor condiţii egale de concurs în privinţa transportului, care să sancţioneze firmele furnizoare care îşi oferă serviciile la preţ mai mic. Potrivit relatării Agerpres, demonstranţii consideră necesară introducerea, conform modelului folosit de Spania şi Ungaria, a unui tarif de referinţă minimal.

MAGYAR NEMZET (Ungaria) – 17 ianuarie 2024 – Autor: István Pataky

Traducerea: Imola Stănescu/RADOR RADIO ROMÂNIA