Protestul fermierilor continuă

Realizator: Gabriela Mitrovici – Agricultorii români au ieșit și duminică în stradă la Craiova, Mureș sau Timișoara. Reglementarea comerțului cu cereale ucrainene și subvențiile pentru intemperii sunt principalele motive pentru care fermierii protestează de mai bine de o săptămână. Din Mureș relatează Marcela German.
Reporter: Zeci de agricultori din județul Mureș au început luni protestul, când au ieșit pe drumuri cu tractoarele și autoturisme. N-au ajuns în orașe, fiind opriți de autorități. Astăzi erau adunați aproape de Ungheni, unde au circulat între două sensuri giratorii.
Ionel Chirilă, liderul fermierilor: Fermierii sunt în continuare nemulțumiți, nu s-au lăsat influențați de măsurile pe care le-au luat Guvernul. Voiau ceva mai concret. Suta de euro pe care ne-au dat-o ca ajutor pentru însămânțările din 22 toamna e bine venită, într-adevăr, dar nu acoperă nici pe departe cheltuielile pe care le-am avut noi.
Reporter: Unul dintre cei mai mari fermieri din județul Mureș, Iacob Crăciun.
Iacob Crăciun: Singura doleanță în momentul de față este stoparea tranzitului și a importului de cereale din Ucraina. Până când chestia asta nu se va rezolva sau nu se va tranșa, ţăranul român e expus la faliment. Deci nu de bucuros stau 12 ore pe zi aici.
Reporter: Protestul fermierilor mureșeni continuă și mâine, spun reprezentanții lor./RADOR RADIO ROMÂNIA/rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 ianuarie)