În acest an, în România, sezonul gripal a debutat mai devreme

În acest an, în România, sezonul gripal a debutat mai devreme, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii depăşind 100 de mii – transmite Institutul Naţional de Sănătate Publică. Potrivit sursei, răspândirea geografică este extinsă, cele mai multe cazuri de gripă clinică fiind raportate în municipiul Bucureşti (peste 1.300) şi în judeţele Braşov (380) şi Iaşi, Cluj, Sibiu, Prahova şi Dâmboviţa, cu mai mult de 200. Numărul infecţiilor respiratorii acute, a pneumoniilor sau al cazurilor de virus gripal a crescut cu 75%, faţă de începutul acestui an, şi în judeţul Mehedinţi, de unde relatează corespondentul RRA Mihai Bădescu:

Reporter: 1.380 de pacienți au ajuns, conform raportărilor Direcției de Sănătate Publică, în cabinetele medicilor de familie, pentru consultații și 45 au fost internați în spitale din cauza virozelor de sezon. Din numărul total, 1.086 au fost infecții respiratorii și 279 pneumonii, în 34 de cazuri pacienții cu infecții pulmonare fiind internați în spital, după ce boala s-a agravat. Pneumoniile au provocat și un deces, victima fiind o femeie de 84 de ani, din zona rurală a județului. Medicii au înregistrat și 15 cazuri de gripă, de trei ori mai mult față de raportarea precedentă, șapte pacienți infectați cu virusul gripal fiind internați în spital. De la începutul acestui an, 117 persoane au necesitat spitalizare din cauza acestor pneumonii și infecții respiratorii. Și în cel mai mare spital din Mehedinți, medicii rămân în alertă și atrag atenția că sunt situații în care pacienții cu pneumonii severe au necesitat internare la terapie intensivă și ventilație mecanică. Din acest motiv, ei recomandă persoanelor cu boli cronice să evite aglomerația sau, eventual, să poarte mască de protecție atunci când merg în colectivități, unde riscul de îmbolnăvire este ridicat.

Realizator: În ceeea ce priveşte evoluţia virusului SARS CoV-2, la nivel naţional, numărul de cazuri a trecut de 2.200, însă este în scădere faţă de săptămâna precedentă, când se înregistrau mai bine de 3.000. Trendul descendent se menţine şi în situaţia oamenilor spitalizaţi – 440 şi a celor prezenţi la ATI – 33./lalexandrescu

RADOR RADIO ROMÂNIA – 23 ianuarie