Problemele ideologico-politice nu trebuie confundate cu cooperarea economică (Péter Szijjártó)

Comerțul global se confruntă astăzi cu provocări uriașe, însă problemele ideologico-politice nu trebuie confundate cu cooperarea economică, cu toate că şi planul de examinare a investițiilor poate fi considerat un demers de natură politică – a declarat marți, ministrul ungar al afacerilor externe și al comerțului exterior, Péter Szijjártó, la Bruxelles.

La reuniunea Consiliului UE pentru afaceri comerciale, ministrul ungar a declarat jurnaliștilor că el consideră că planurile de verificare a investițiilor reprezintă un proces politic.
În acest context, ministrul ungar de externe a dezaprobat faptul că în ultima vreme au fost făcute multe declarații ostile în legătură cu investițiile chineze, care sunt nefondate.
„Am sentimentul că, uneori, acest lucru este folosit ca un instrument de către statele membre care nu sunt suficient de competitive în competiția pentru investiții”, a subliniat oficialul ungar, adăugând că, Ungaria nu susține așa-numita „eliminare a riscurilor”, adică ideea de a separa economiile estice și occidentale.

Péter Szijjártó a precizat că „țara noastră rămâne încrezătoare că este posibil să se revină la o cooperare economică Est-Vest rezonabilă și reciproc respectuoasă”, adăugând că, aceasta ar fi o bază foarte importantă pentru dezvoltarea economică globală, după cum arată exemplul Ungariei, care a devenit un punct de întâlnire important pentru investitorii din Est și Vest.
Péter Szijjártó a subliniat, de asemenea, că, deși Ungaria nu este una dintre cele mai mari economii din lume, este una dintre cele mai deschise economii din lume, exporturile reprezentând aproximativ 80-85% din produsul intern brut (PIB), astfel încât Guvernul are un interes absolut în funcționarea comerțului liber global.
Șeful diplomației ungare a subliniat că în acest moment există provocări politice și de securitate uriașe în acest domeniu, că libertatea de navigație trebuie menținută la nivel mondial și că problemele ideologice și politice nu trebuie confundate cu cooperarea economică și comercială.

Răspunzând la o altă întrebare, ministrul ungar a amintit că Guvernul a interzis importurile de cereale ucrainene și de alte produse agricole, și acest lucru va fi menținut pentru a proteja piața internă.
Ministrul ungar de externe a subliniat că ar trebui să se revină la acordul inițial privind asigurarea rutelor de aprovizionare cu cereale ucrainene, deoarece produsele agricole din țara vecină au inundat piețele din Europa Centrală, ceea ce este complet contrar acordului anterior.

Péter Szijjártó a concluzionat spunând că tranzitul este în continuare posibil, ba mai mult, Guvernul a făcut investiții semnificative pentru a se asigura că cerealele ucrainene pot ajunge prin Ungaria în țările care au cu adevărat nevoie de ele.
„Aşadar, tranzitul este în regulă, importurile nu”, a conchis ministrul ungar./vblanka/ctuluc

MTI – 23 ianuarie