Yukawa Hideki, câștigătorul Premiului Nobel pentru fizică

Context

Fizicianul de origine japoneză, Yukawa Hideki, s-a născut pe data de 23 ianuarie 1907, în Tokyo și a trecut la cele veșnice pe 8 septembrie 1981, în Kyoto, Japonia. Hideki Yukawa a obținut în 1949, Premiul Nobel pentru fizică.

Viața lui Hideki

Hideki Yukawa a fost al treilea copil al lui Takuji Ogawa, un fost cadru didactic al Facultății de Geologie din Kyoto. Yukawa a călătorit alături de tatăl lui în Kyoto, unde a finalizat studiile  Universității Imperiale , în 1929. În 1938 și-a luat doctoratul în fizică, la Ōsaka, și a devenit profesor la Universitatea Imperială din Kyoto, timp de doi ani. Hideki a fost invitat să predea în Pricetown, la Institutul de Studii Avansate în Fizică și Universitatea Columbia din New York. Între 1953-1970, a fost director al Institutului de Fizică din Kyoto.

În 1935, în timp ce își realiza doctoratul, Yukawa a fost angajat ca  lector la Universitatea din Ōsaka. El a dezvoltat o teorie privind existența unei particule nucleare, care a fost descoperită ulterior. Această  particulă a fost denumită  „U-quantum” și  ulterior a fost redenumită „Meson”. Conform teoriei lui Yukawa, particula are masa egală cu  al unui electron dar și a unui proton. Teoria dezvoltată de Yukawa nu a dus și la descoperirea particulei. Ulterior, în 1947, fizicianul englez Cecil Powell a descoperit particula pe baza teoriei dezvoltate de Yukawa. Datorită activității sale științifice,  Hideki Yukawa a primit distincția națională pentru merite deosebite în domeniul culturii, în 1943. Hideki a fost premiat de Academia Japoneză, în 1940.

Activitatea sa științifică s-a finalizat cu publicarea unor articole și lucrări de specialitate. El a publicat „Introducere în mecanicile fizicii cuantice (1946) și  Introducere în teoria elementară a particulelor (1948)”. Ulterior, Yukawa primit un titlu de doctor din partea Universității din Paris,  a fost inclus în Societatea de Fizică Regală din Edinburgh și în Academia de Științe a Indiei. Pentru meritele sale, el a fost numit cetățean de onoare al orașului Kyoto.

Din 1947, Yukawa s-a concentrat pe dezvoltarea unei teorii care să explice, la modul general,  particulele nucleare de bază.

Autor: Alexandru Balaci

*

Bibliografie

https://www.britannica.com/biography/Yukawa-Hideki

https://www.nobelprize.org/prizes/physics/1949/yukawa/biographical/

RADOR – 23 ianuarie