Se prefigurează o încetare a focului de 30 de zile în Gaza, afirmă surse citate de Reuters

Negocierile dintre Israel și Hamas au înregistrat progrese și se prefigurează o încetare a focului de 30 de zile în Gaza, afirmă surse citate de Reuters. În perioada suspendării ostilităților ar urma să fie eliberați ostatici israelieni și prizonieri palestinieni și să crească livrările de ajutoare umanitare pentru enclavă, potrivit planului mediat de Statele Unite, Egipt și Qatar. Între timp, în teren, Israelului își continuă ofensiva și a încercuit complet cel mai mare oraș din sudul Gazei, Khan Yunis, unde se adăpostesc sute de mii de refugiați.
Situația rămâne tensionată și la granița de nord a Israelului, unde au avut loc ciocnit cu gruparea islamist-libaneză Hezbolhah încă de la declanșarea războiului din Gaza. Corespondentul RRA Ion Știubea ne spune mai multe.
Reporter: Cabinetul de război al Israelului s-a reunit ieri în ședință specială în nordul țării, în semn de solidaritate cu populația din această zonă și cu președinții consiliilor locale. Aspectele principale care au stat în centrul discuțiilor au fost situația de la graniță, în condițiile atacurilor insistente ale organizaţiei Hezbollah şi perspectiva revenirii populației dislocate în centrul și sudul țării. La întrebarea unuia dintre președinții consiliilor locale cu privire la aproximarea acestei date, ministrul apărării, Yoav Gallant, a răspuns că ar fi o greșeală ca lucrul acesta să devină public, întrucât ar servi interesele organizației Hezbollah. Dimpotrivă, incertitudinea în privința oricărui calendar în acest sens contravine planului organizații libaneze, la fel ca și continuarea războiului din Fâșia Gaza. Președinți consiliilor locale din nordul țării au vrut să știe și dacă există un termen limită pentru soluționarea politică a tensiunilor din zonă, după care s-ar trece la o campanie militară sau chiar război împotriva Hezbollah, dar membrii cabinetului restrâns al Israelului s-au abținut să dea un răspuns concret. Cei care au luat însă în serios o asemenea ipoteză au fost medicii și asistenții Spitalului Rafik Hariri din Beirut, care au organizat ieri un exercițiu de mobilizare pentru cazul unei intervenții militare a Israelului în Liban./RADOR RADIO ROMÂNIA//atataru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 24 ianuarie)