Mica Unire a deschis calea modernizării României

Context

Mica Unire a fost un eveniment important în istoria României, marcând reunificarea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deși scurtă (1859-1866), a fost o perioadă de maximă dezvoltare a României moderne. Prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României si al primului guvern unitar, prin reformele sale: adoptarea primei Constituții românești, reforma electorală, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrară, a învățământului, domnia lui Alexandru Ioan Cuza a pus bazele dezvoltării moderne a României. Un stat modern, construit din temelie, acesta era demersul asumat de Alexandru Ioan Cuza și generația pașoptistă.

Cuza, secondat de Kogălniceanu (ministru și apoi prim-ministru), inițiază inițiază reformele.Totul s-a petrecut în doar câțiva ani:

– Elaborarea Codului Civil și Codului Penal, și adoptarea legii privind învățământul primar obligatoriu.

– Au fost înființate primele universități la Iași (1860) și București (1864), iar în 1864 s-a format Școala Națională de Arte Frumoase de la București.

– S-a construit prima linie de cale ferată București-Filaret-Giurgiu în 1869, iar accesul către Dunăre a fost extins în 1870.

– Cuza a creat baza pentru redactarea primei Constituții a României, finalizată la 1 iulie 1866, după abdicarea sa la 11 februarie 1866.

– Reforma agrară și secularizarea averilor mănăstirești, confiscate de stat pentru a-l face mai puternic

– Reformă fiscală, în 1861, prin instituirea unui impozit personal pentru bărbații majori, dublat de un impozit funciar.

– A fost introdusă o contribuție pentru drumuri, semn că intenția era de a dezvolta infrastructura țării

Carol I a continuat reformele începute de Alexandru Ioan Cuza, dar și-a început domnia prin eforturi imense pentru stabilitatea statului.

Autor: Alexandru Balaci

*

Bibliografie

  1. Calendar Rador
  2. https://ziarulunirea.ro/24-ianuarie-1859-mica-unire-unirea-principatelor-romane-sub-alexandru-ioan-cuza-240383/
  3. https://historia.ro/sectiune/general/reformele-lui-cuza-tara-noua-legi-noi-572258.html

RADOR – 24 ianuarie