Implementarea extinderii Schengen în România și Bulgaria, pe agenda reuniunii miniștrilor europeni pentru justiție și afaceri interne

Realizator: Nicoleta Turcu – Miniștrii europeni pentru justiție și afaceri interne s-au reunit de dimineață la Bruxelles. Potrivit corespondentului nostru, pe agendă se află implementarea extinderii Spațiului Schengen în România și Bulgaria, lupta cu traficul de droguri și combaterea dezinformării. Bogdan Isopescu relatează.
Reporter: La sfârșitul anul trecut, Consiliul a anunțat decizia de a lărgi Spațiul Schengen prin integrarea României și Bulgariei pe linia aeriană și maritimă. Astăzi, miniștrii de interne discută despre modul și pașii punerii în practică a acestei decizii, iar succesul acestui proces va contura integrarea finală a celor două state în Schengen, ceea ce înseamnă eliminarea controalelor și pe linia rutieră. România speră într-o decizie tot anul acesta. Un al doilea subiect este traficul de droguri, un fenomen care a crescut extrem de mult în Europa ultimilor ani. Ieri, Comisia, statele membre și partenerii privați anunțau la Antwerpen crearea Alianței Europene a Porturilor, o construcție care încearcă să lupte eficient împotriva traficului de droguri, în condițiile în care porturile sunt principala intrare a drogurilor în Europa. România și Portul Constanța sunt partener în acest proiect, iar ministrul român de interne, Cătălin Predoiu, puncta acest lucru astăzi înaintea Consiliului.
Cătălin Predoiu: În România am pus la punct deja un grup de lucru interinstituțional. Așa cum am discutat și ieri la Antwerpen, porturile sunt extrem de importante și ar trebui să găsim o soluție mai bună să colaborăm la nivel european și interinstituțional. Trebuie să colaborăm, să facem schimb de informații, să formăm echipe comune pentru a lupta eficient și structurat. Traficul de droguri este rezultatul crime organizate, care lucrează în rețele internaționale, așa că și noi ar trebui să ne organizăm la fel. România va fi în prima linie a acestei lupte.
Reporter: O altă discuție din Consiliu se referă la lupta împotriva dezinformării și a știrilor false, fenomen tot mai influent în condițiile erei digitale. Miniștrii încearcă o colaborare europeană similară între instituții și mediul privat. Pe de altă parte, miniștrii vor să adune soluții pentru a vedea în ce măsură poate fi crescut gradul de discernământ al populației atunci când aceasta se confruntă cu imagini sau texte publicate de agenții de dezinformare./RADOR RADIO ROMÂNIA/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 25 ianuarie)