Charles Michel își retrage candidatura la alegerile europene

Președintele Consiliului European și-a retras candidatura la următoarele alegeri europene care vor avea loc în iunie. În urmă cu mai puțin de trei săptămâni, Michel a anunțat că va candida în fruntea listei Mișcării Reformiste, suscitând multe critici. Programate în perioada 6-9 iunie în cele 27 de țări ale Uniunii Europene, alegerile europene vor duce la reînnoirea liderilor principalelor instituții comunitare, care vor trebui să reflecte echilibrul politic rezultat în urma alegerilor.
Candidatura lui Michel a atras multe critici pentru că, dacă ar fi fost ales, ar fi trebuit să demisioneze până în iulie, cu patru luni înainte de încheierea firească a mandatului său, programată pentru sfârșitul lunii noiembrie. Șefii de stat și de guvern din UE ar fi trebuit astfel să-și aleagă succesorul în prealabil, sau ar fi trebuit să numească un nou președinte pentru o perioadă de doar patru luni. În acest caz, ar fi putut încredința un mandat extraordinar și provizoriu prim-ministrului ungar Viktor Orbán, care de la 1 iulie va conduce președinția rotativă de șase luni a Consiliului European.
”Alegerea mea a stârnit o atenție intensă din partea presei și multe speculații. Având în vedere natura inedită a abordării mele, prevăzusem parţial acest lucru. Gestul meu a dus și la reacții extreme, nu în cadrul Consiliului European, ci în exteriorul acestuia. Nu vreau ca această decizie să ne distragă atenția de la misiunea noastră, sau să compromită această instituție și proiectul nostru european și nici să fie exploatată în vreun fel pentru a diviza Consiliul European, care cred că trebuie să lucreze neobosit pentru unitatea europeană. Din toate aceste motive, și pentru a-mi menține centralitatea misiunii, nu voi candida la alegerile europene”, a scris Michel într-un post lung pe social media./cpaunel/dstanesc

(www.euronews.it- 27 ianuarie)
https://it.euronews.com/2024/01/27/elezioni-europee-charles-michel-ritira-la-sua-candidatura
Articol de Fortunato Pinto