Farmaciștii continuă să solicite Ministerului Sănătății să modifice noile reglementări privind vânzarea antibioticelor

Farmaciștii continuă să solicite Ministerului Sănătății să modifice noile reglementări privind vânzarea antibioticelor. Ei sunt nemulțumiți de faptul că ar primi atribuții în plus, ceea ce va reduce timpul alocat pacientului.

În plus, documentul ar crea confuzie și ar putea duce la creșterea consumului de antibiotice și nu la scăderea lui, așa cum dorește ministerul, spune președinta Colegiului Farmaciștilor Brașov, Mirela Zamfirescu.

Mirela Zamfirescu: Pacientul a înțeles că poate să intre în farmacie și să ceară să i se elibereze după propriul plac. Pacientul trebuie să înțeleagă ce înseamnă doză de urgență. Să dăm câteva exemple. Un pacient care are un bilet de ieșire din spital și nu a ajuns la medicul de familie. Atunci farmaciştii pe proprie răspundere pot să elibereze un antibiotic. Are un abces dentar și este undeva în rural, unde efectiv nu are cine să-l ajute pe acel pacient. Din punctul meu de vedere, acest ordin ar trebui retras și ar trebui regândit.

Realizator: Noul ordin permite farmaciilor să vândă fără rețete antibiotice pentru 48 de ore, dar doar din cele care prezintă cel mai scăzut risc de a duce la rezistența antimicrobiană. Decizia eliberării așa-numitei doze de urgență aparține farmacistului, care trebuie să evalueze pacientul și poate refuza cererea acestuia. Pentru a primi doza de urgență, pacientul trebuie să completeze și o declarație pe proprie răspundere că nu a mai solicitat doza respectivă de la altă farmacie./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 27 ianuarie