Mii de români sunt implicați în procese civile sau penale din cauza mesajelor false sau denigratoare pe care le-au lansat pe rețele de socializare

Astăzi este Ziua Europeană a Protecției Datelor, prilej pentru a atrage atenția populației asupra riscurilor tot mai prezente, în special în mediul virtual, pe rețelele de socializare.

Furtul identității, conturile false și denigrarea în mediul online sunt tot mai răspândite, dovadă fiind numărul mare de procese în instanță, relatează corespondentul RRA în Sălaj, Adrian Lungu.

Reporter: Mii de români sunt implicați în procese civile sau penale din cauza mesajelor false sau denigratoare pe care le-au lansat pe rețele de socializare.

Decanul Baroului Sălaj, avocatul Cristian Tărău: Sunt cele civile de defăimare, pe Facebook și în spațiul public. Oamenii scriu tot felul de chestiuni și se judecă. Avem deja tot mai multe litigii pe rol, civile, în care se cer despăgubiri semnificative, pentru că s-a difuzat în spațiul public o informație cu caracter tendențios și oarecum interpretat într-un mod nepotrivit și atunci o persoană a suferit un prejudiciu de imagine, un prejudiciu de viață socială ș.a.m.d. Doi, cazurile mai dificile, în care sunt implicați minori și care implică o activitate infracțională sunt, sigur, dosare penale derivate din activități pe internet, de la activități de șantaj la activități care se circumscriu unor infracțiuni la viața sexuală. Deja sunt extrem de multe dosare de pornografie infantilă, acces fără drept la sistem informatic.

Reporter: Potrivit avocaților sălăjeni, în România este nevoie urgent de o legislație mai clară îndreptată împotriva abuzurilor comise pe internet.

Avocat Andreea Ciortea: Legislația în România, pe acest domeniu, este deficitară și e nevoie de intervenția urgentă, din punctul meu de vedere, a legiuitorului, asupra acestui domeniu.

Reporter: În plus, multe dintre mesajele false sau denigratoare sunt lansate pe internet de pe conturi false, autorii fiind uneori greu de depistat./aburtica

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 ianuarie