BNR a prezentat evoluția ratelor dobânzilor practicate de instituțiile de credit

Realizator: Cătălin Gomboş – Banca Națională a României a prezentat marţi evoluția ratelor dobânzilor practicate de instituțiile de credit la finalul anului trecut. Cum ar putea evolua în acest an ROBOR și indicele IRCC aflăm de la Iulian Olescu.
Reporter: Ratele de dobândă practicate de bănci s-au redus ușor, pe medie, în decembrie 2023, față de luna anterioară, fie că vorbim de credite, atât cele noi, cât și cele aflate în sold, fie de depozite, conform datelor publicate astăzi de Banca Națională. Analistul financiar Adrian Codirlașu, vicepreședinte al CFA România, subliniază însă că dobânzile de pe piața interbancară și implicit cele practicate de bănci nu mai pot scădea foarte mult, atât timp cât inflația rămâne încă ridicată și, din acest motiv, BNR nu poate deocamdată să micșoreze dobânda-cheie.
Adrian Codirlașu: În prezent, ratele de dobândă se tranzacționează, bineînțeles, în funcție de scadență, undeva între 6 și 6,3. În viitor, pe fondul scăderii inflației, Banca Centrală, probabil în a doua parte a anului, va începe procesul de reducere a ratelor de dobândă. În aceste condiții, și ROBOR-ul va scădea sub 6. IRCC-ul urmează cu două trimestre, ceea ce se întâmplă cu indicatorii ROBID și ROBOR, este o medie a lor. Deci nu vom vedea un IRCC semnificativ sub 6 decât din ianuarie 2025. Până atunci va rămâne între 5,90 şi 6.
Reporter: Alte elemente importante în legătură cu evoluția dobânzilor sunt legate și de deciziile de politică monetară ce vor fi luate de către Banca Centrală Europeană și FED, dar și de modul în care politica fiscală de la noi își va pune amprenta asupra inflației, mai spune Adrian Codirlașu./RADOR RADIO ROMÂNIA/rpatulea/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 ianuarie)